Vesti

Novo doba za simbol srpske medijske scene: Detalj zgrade "Politike"

Foto: A.Anđić

25. 5. 2022. / 15.26

Od mlekare do medija: „Politika“ i „Novosti“ imaju istog vlasnika

Miroslav Bogićević je zadovoljan što je svoj deo „Politike novine i magazina“ prodao Bobanu Rajiću zato što je on bio veliki kupac Mlekare „Šabac“ čiji je vlasnik. Država je omogućila da se ova kupovina ostvari

 

Miroslav Bogićević je danas u sredu prodao 50 odsto svog udela u kompaniji "Politika novine i magazini“ Bobanu Rajiću, vlasniku "Novosti“.

Kompanija "Politika novine i magazini“ izdaje listove "Politika“ i "Sportski žurnal“ i vlasnik je Štamparije.

Miroslav Bogićević, vlasnik koncerna MB Farmakom u čijem sastavu su Mlekara "Šabac“ i Fabrika akumulatora "Sombor“.je zadovoljan ovom transakcijom zato što je Rajić dao "neku obavezu da će da ulaže u ’Politiku’“ i zato što mu veruje s obzirom da je Rajić bio "veliki kupci“ njegove mlekare. Da li je svojih 50 posto prodao za osam miliona evra, Bogićević nije hteo da potvrdi.

Miroslav Bogićević je 50 odsto udela u kompaniji "Politika novine i magazini" (PNM) kupio 2012. godine od nemačkog izdavača VAC. Kupovinu je obavio preko firme "Ist medija grup". Preostalih 50 odsto PNM je u vlasništvu države, odnosno kompanije "Politika a. d.", u kojoj je država vlasnik 90 odsto akcija.

Da bi se ova transakcija desila, bilo je neophodno završiti dve predradnje.

Odluka Komisije za zaštitu konkurencije po kojoj je skinuta zabrana kompaniji "Ist medija grupe“ da proda svoj udeo u kompaniji PNM, kao i odluka "Politike AD“ da država nije zainteresovana da iskoristi pravo preče kupovine koje ima po zakonu. Oba ova uslova su ispunjena pre oko mesec dana, i Bogićeviću je omogućeno da proda svoj udeo u PNM.

"Ist medija grup“ je firma iz Moskve o kojoj se u momentu kad je 2012. godine kupila od medijske grupacije Vestdojče algemajne cajtung (VAC) ovde ništa nije znalo. iza koje stoji Bogićević, i koja je kupila 50 posto PNM od kompanije VAC, da bi se kasnije otkrilo da iza nje stoji Bogićević. VAC je u Srbiji od 2001. godine kada je sa "Politika“ AD osnovala preduzeće PNM.

Novi suvlasnik PNM Boban Rajić je kupio "Večernje novosti“ za 2,5 miliona evra 2019. godine. Tada se o njemu saznalo da je od vlasnik nekoliko firmi, kao i da je registracionu prijavu za kupovinu "Novosti“ u njegovo ime podneo advokat Igor Isailović, koji je advokat ministra finansija Siniše Malog i poslovni partner premijerke Ane Brnabić i saradnik biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića.

Ne pominje se da li je Boban Rajić vlasnik "Novosti“ i novi suvlasnik PNM tražio, pa samim tim ni da li je dobio, od Komisije za zaštitu konkurencije saglasnost za koncentraciju na tržištu.

S.Ć./NovaS

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu