Vesti

Poginulo je 8 rudara a 20 je povređeno: Ministarka Zorana Mihajlović na mestu nesreće

Foto: Tanjug

13. 8. 2022. / 12.46

Ministarstvo rudarstva: Krivična prijava protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku „Soko“

Izvođenje radova u rudniku „Soko“ vršilo se na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, piše u krivičnoj prijavi Višem sudu koju je danas podnelo Ministarstvo rudarstva protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku „Soko“ u kojoj je poginulo 8 rudara a 20 povređeno

Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku "Soko", u kojoj je poginulo osam rudara i 20 povređeno.

Državna sekretarka Jovanka Atanacković izjavila je da Ministarstvo smatra da su osumnjičeni odgovorni za izvršenje teškog dela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine zbog kojeg su rudari stradali.

"Izvođenje radova se vršilo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, za nečinjenje ili činjenje suprotno propisima u noći kada je došlo do nesreće u rudniku Soko“, navela je Atanacković.

Kazala je i da Ministarstvo smatra da postoje indicije da su naručili izradu Tehničkog rudarskog projekta na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta za koje nisu imali odobrenja resornog ministarstva ili su odobrenja istekla, kao i da tehnička kontrola nije proverila sve činjenice i da je tvrdila da odobrenja postoje, iako ih nije bilo.

"Tužilaštvu su predate sve informacije sa dokumentacijom i audio zapisima kojima Ministarstvo raspolaže o nesreći u rudniku ‘Soko’, uključujući i zapisnik rudarske inspektorke, jer želimo da se još jednom ispitaju sve okolnosti kako bi se utvrdila istina o nesreći", rekla je Atanasković.

Ministarstvo je o sadržaju prijave informisalo i Republičko javno tužilaštvo u Beogradu, kako bi ove činjenice ispitale najviše instance.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu