Kultura

Foto: FoNet

16. 12. 2023. / 17.38

Minja Bogavac: Sprala sam ljagu sa svoje biografije

Apelacioni sud je trogodišnji proces završio odlukom da je Minja Bogavac nezakonito razrešena sa mesta direktorke Šabačkog pozorišta, i time potvrdio da je njena jedina krivica bila što nije po volji vlasti SNS,. O ovom svom iskustvu, govorila je za portal "Vremena"

"Apelacioni sud u Novom Sadu presudio je da sam nezakonito razrešena sa mesta direktorke Šabačkog pozorišta. To je to, To je vest. To je kraj tvita. Svaki komentar je suvišan", napisala je u subotu dramaturškinja Milena Minja Bogavac na mreži Iks.

To znači da je posle tri godine sudskog procesa potvrđeno da Minja Bogavac, u vreme dok je bila direktorka Šabačkog pozorišta, nije nanela štetu tom kolektivu, kao što je pisalo u obrazloženju šabačkih vlasti kad su je otpustile nakon dolaska SNS u gradsku vlast.

Šta to znači u praksi? Da li će je vrati na radno mesto s kog je otpuštena?

"Naravno da neće, niti bih ja ikada više htela da budem deo neke institucije", kaže Minja Bogavac za "Vreme".

Ne očekuje ni izvinjenje.

"Važno mi je što sam dokazala da nikog ničim nisam oštetila i da sam sprala ljagu sa svoje biografije. Meni je to dosta. I važno mi je što je sad jasno da su me smenili zbog političkih razloga", kaže Bogavac.

Pre tri godine, odlučila se da se žali višoj instanci zato što je htela da činjenicama dokaže da je nezakonito okrivljena "a ne da se o tome piše po portalima i da me prati glasina kako sam oštetila pozorište. Ja sam tamo radila sa ljubavlju i prema toj instituciji i prema ljudima, i nisam htela da dopustim da javnost u meni vidi krivca".

Kaže da je tada "nisu ništa pitali" nego su "po hitnom postupku odlučili da me otpuštaju".

Sudski postupak je bio, priča, "veoma mučan, ispitano je mnogo svedoka, istražen je svaki papirić, i na kraju je Apelacioni sud zaključio da nisam kriva."

Seća se da joj je advokatica u jednom momentu, pričajući šta je ljudima najteže u vezi njihovog odnosa prema državi i sistemu, rekla "da je čoveku najteže kad izgubi veru u pravdu. Posle toga ljudi na primer, odlaze iz zemlje. Ja sam za ove tri godine često bila u takvom raspoloženju."

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu