Politika

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

3. 7. 2023. / 7.21

Miroslav Aleksić: Kandidatura za predsednika Narodne stranke

Predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića već duže nema u javnosti. Sa druge strane je potpredsednik NS-a Miroslav Aleksić tokom protesta „Srbija protiv nasilja“ i svojim nastupima u Skupštini Srbije iskočio u prvi plan. Sada najavljuje kandidaturu za predsednika stranke

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić najavio je da će se kandidovati za predsednika ove partije ukoliko, kako kaže, odbori iz Srbije budu to od njega tražili.

"Videćemo, imamo redovnu skupštinu 22. oktobra. Kandidovaću se za predsednika Narodne stranke ukoliko odbori iz Srbije budu to od mene tražili“, rekao je Aleksić u emisiji "Utisak nedelje“ na televiziji Nova S.

Portal Nova.rs je pisao da je prethodnih meseci izvestan broj odbora Narodne stranke tražio da se na vanrednoj sednicu partijske skupštine pokrene pitanje izbora predsednika, a ovo je potvrdio i Aleksić.

"Određeni broj odbora iz Srbije je izrazio zahtev da to uradimo ranije zbog nadolazećih izbora. Napravili smo dogovor da nešto ranije bude redovna izborna skupština. I biće i siguran sam da će proteći u demokratskoj atmosferi“, istakao je Aleksić.

Pročitjte još Kasno je za dijalog

Upitan da li je bio pogrešan trenutak za deobe u stranci kada njegove stranačke kolege navode da je "ovo pucanj u leđa Vuka Jeremića na Vidovdan“ i da li ima podršku drugog stranačkog potpredsednika Borislava Novakovića Aleksić je odgovorio: "Imam problem što se stavovi nekih kolega češće podudaraju sa stavovima vlasti nego sa opozicijom. Gospodin Novaković je rekao šta je rekao i ima pravo na svoje mišljenje i ja nemam problem sa tim. Zalažem se za pluralizam mišljenja, debatu, demokratiju. Ne vidim kako je to toliki greh da bi se to predstavljalo kao pucanj u leđa.“

Podrška Borislava Novakovića

Borislav Novaković je pre nekoliko dana za list "Nova“ rekao da je logično da u stranci za svaku funkciju ima više kandidata, pa tako i za mesto predsednika stranke.

"Posao predsednika je da ujedinjuje a ne da razjedinjuje. Njegov lični rejting ne može biti ispod stranačkog rejtinga. Svojim ugledom on mora da donosi, a ne da odnosi glasove birača. On mora da podstiče, a ne da usporava rad stranke. U tom smislu ja nemam nikakvu dilemu. Dakle, ako odluči da se kandiduje, Miroslav Aleksić će imati moju maksimalnu podršku“, rekao je Novaković.

Pročitajte još Miroslav Aleksić: Srbi na Kosovu su besni na Srpsku listu

On smatra da je Aleksić "stasao u jednog od najuticajnijih poslanika u parlamentu Srbije, ali i jednog od najprepoznatljivijih opozicionih političara“, te da "iako nije formalni, on je faktički lider Narodne stranke, jer, liderstvo ne donosi funkcija koju obavljate, nego podrška koju imate u narodu“.

Novaković je izjavio da će 22. oktobra na zahtev dve trećine odbora u Srbiji biti održana Izborna skupština NS-a.

Sam Aleksić je rekao da je Narodna stranka demokratska organizacija koja ne želi da ima "cara, kralja, nekog kao što onaj koga imamo u državi, Aleksandra Vučića“, te d se on bori za promene u zemlji, a da su sve ostalo "njihove unutarstranačke priče“.

M.N./FoNet/Nova

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu