Protest zbog izborne krađe

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

19. 12. 2023. / 14.48

Miroslav Aleksić: Marinika štrajkuje glađu, ja sam na strogom postu

U javnosti je nastala zabuna da li je samo Marinika Tepić stupila u štrajk glađu, ili joj se u ovoj radikalnoj meri priključio i Miroslav Aleksić. On u razgovoru za portal „Vremena“ otklanja sve nedoumice

Srbijom se u ponedeljak proširila vest da su nosioci liste Srbija protiv nasilja na parlamentarnim izborima 17. decembra Marinika Tepić i Mirolav Aleksić stupili u štrajk glađu. Iako je Aleksić u "Utisku nedelje“, koji je zbog izbora bio pomeren za jedan dan, odmah objasnio o čemu se radi, nedoumica je i dalje ostala da lebdi u vazduhu, etru i na društvenim mrežema.

"Marinika ja stupila u štrajk glađu, a ja sam ostao uz nju da joj pružim podršku“, rekao je Aleksić za portal "Vemena“ jer, objasnio je, njemu kao verniku vera zabranjuje da čini nešto što se tumači kao svesno narušavnje zdravlja sa potencijalno smrtnim ishodom.

"Ono što iz solidarnosti sa Marinikom mogu i želim da učinim je da budem na najstrožem postu i sve vreme uz nju“, rekao je Aleksić.

Noć su proveli na foteljama u prostorijama RIK-a gde će ostati do daljnjeg.

Tepić je u štrajk glađu stupila zbog odbijanja nadležnih institucija da istraže prigovore predstavnika opozicije o "masovnoj krađi glasova“ u Beogradu. Ona i Aleksić su kao primer naveli "40.000 ljudi koji su organizovano transportovani u Beograd da bi im se izdale lične karte sa beogradskom adresom kako bi mogli da glasaju na lokalnim izborima“. Jedan od otkrivenih sabirnih centara za uvezene glasače bila je Arena.

Što reče Zdravko ponoš: znali smo da će krasti, ali nismo slutili će ovoliko krasti.

Posmatračka misija Crte je to potvrdila i konstatovala da su prevarne radnje u Beogradu imale tolike razmere, da su uticale na izborni rezultat. Ne tako decidirano, ali je i posmatračka misija OEBS-a u izveštaj unela mnogobrojne primedbe na regularnost izbornog procesa.

Sistem odbrane vlasti od izbornih marifetluka u Srbiji je već godinama jasan: u rikovima i gikovim partije na vlasti i njihovi sateliti imaju većinu koja odbija sve prigovore opozicionih predstavnika, nadležni sudovi odbacuju sve pritužbe, tužilaštvo se pravi gluvo i nemo, pa tako ni policija čak i u slučaju očiglednog kršenje zakona, i čak i da hoće da interveniše, ima vezane ruke.

Pozivu Srbije potiv nasilja na protest zbog "izborne krađe“ ispred Republičke izborne komisije u ulici Kralja Milana u ponedeljak se odazvalo više hiljada vidno revoltiranih ljudi. Protest je sa početkom u 18 časova najavljen i za danas.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu