Stranke

Miroslav Aleksić, Vuk Jeremić

Foto: Tanjug

15. 7. 2023. / 19.49

Miroslav Aleksić: Namera Vuka Jeremića je da kontroliše izbor predsednika stranke

Ovo je frontalni sukob Vuka Jeremića i mene. Današnji sastanak Predsedništva NS na kome je raspušten Izvršni odbor bio je poput onoga što danas gledamo u Srbiji, rekao je smenjeni Aleksić

"Ovo što je danas uradilo rukovodstvo Narodne stranke ne liči na jednu demokratsku stranku koja želi da bude drugačija od onoga što danas gledamo u Srbiji“, rekao je danas Miroslav Aleksić, komentarišući na N1 današnju odluku Vuka Jeremića predsednika Narodne stranke da raspusti Izvršni odbor na čijem čelu je bio Miroslav Aleksić.

"Loše se osećam zbog toga, nije mi bilo na kraj pameti da može ovo da se dogodi, ali na kraju će građani Srbije da procene sve nas, i mene i njih. Ja sam šest godina gradio tu stranku, borio se protiv ovog režima, a danas sam doživeo nešto jako ružno“, izjavio je Aleksić.

Objasnio je zašto je današnji sastanak Predsedništva NS bio poput "onoga što danas gledamo u Srbiji“.

"Ja danas nisam mogao da budem smenjen jer moja smena nije u nadležnosti predsedništva stranke. To skupština radi, bira i razrešava predsednika Izvršnog odbra i to nije u nadležnosti predsedništva.“

"Predsednik stranke Vuk Jeremić je uradio nešto, najblaže rečeno, neuobičajeno. Mimo dnevnog reda razrešio je predsednika pokrajinskog odbora za KiM Žarka Ristića, zatim Lazara Paunovića predsednika omladine, onda je kooptirao još 4 nova člana, i stavio je kao dopunu na dnevni red razrešenje predsednika Izvršnog odbora. Da bi se to dogodilo potrebna je dvotrećinska većina. Samo u posebnim slučajevima to može da radi predsedništvo. Inače je u nadležnosti glavnog odbora“, objasnio je Aleksić.

Sve ovo se dogodilo jer dve trećine svih odbora podržavaju njegovu kandidaturu za predsednika stranke, rekao je.

"Očigledno je njihova namera da se kontroliše taj proces izbora predsednika stranke,  jer upravo Izvršni odbor (kome je Aleksić predsedavao) ima mogućnost da određuje kvote, da raspuštaju odbore, postavljaju nove poverenike. Tako će pokušaj jednim pravnim silovanjem stranačkih dokumenata da zloupotrebe tu funkciju i da na silu pokušaju da ljude koji bi podržali moju kandidaturu spreče da budu delegati“, rekao je Aleksić.

"Ovo što se danas desilo na predsedništvu stranke mogu sada nazvati i frontalnim sukobom između Vuka Jeremića i mene, ja sam zgranut načinom na koje se ponelo rukovodstvo Narodne stranke i žao mi je zbog toga", izjavio je za N1 Miroslav Aleksić.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu