Beograd

Hiljade i hiljade građana je bilo protiv rušenja mosta: Potpisivanje peticije u Beogradu

Foto: Fonet

11. 12. 2022. / 0.26

Miroslav Čučković: Stari most neće biti srušen

Menadžer grada je najavio da će Stari savski most dobiti blizanca, onako kako je građen Brankov most, i da neće biti srušen. CLS traži garanciju da je to tačno s obzirom da je u lokacijskim uslovima predviđeno uklanjanje Starog mosta, koalicija Zajedno traži obustavu kredita za rušenje Starog mosta, a SSP poručuje da Beograđani neće dozvoliti još jednu obmanu

Stari savski most neće biti srušen, već obnovljen, najavio je juče Miroslav Čučković gradski menadžer Beograda, na RTS-u.

Objasnio je da će se novi most graditi na konstrukciji sadašnjeg, i da će se time dobiti na proširenim stubovima postojećeg mosta dva blizanca, slično kao u slučaju Brankovog mosta.

"Brankov most je pravljen tako što je starom mostu prilepljen ovaj koji ima dupli kapacitet i to će se desiti i u ovom delu Beograda", istakao je Čučković.

S obzirom da u lokacijskim uslovima stoji da će most biti uklonjen, Centar za lokalnu samoupravu (CLS)  tražio je od gradskog menadžera Miroslava Čučkovića da pojasni stav o Starom savskom mostu, jer iz njegove izjave, kako su naveli, nije jasno da li se "namerno zbunjuje“ javnost ili se zaista planira izmena aktuelnog projekta, koji predviđa rušenje postojećeg i izgradnju novog mosta.

CLS napominje da u lokacijskim uslovima za izgradnju novog mosta na mestu Starog savskog mosta, koje je Ministarstvo građevinarstva izdalo 12. septembra prošle godine, stoji da je "predviđeno potpuno uklanjanje postojećeg mosta i njegovih stubova“, kao i da je "usvojena dispozicija mosta koji će biti izgrađen na mestu starog“.

Koalicije Zajedno će tražiti obustavu kredita za rušenje Starog savskog mosta, jer prema najavama gradskog menadžera Miroslava Čučkovića on neće biti srušen.

"Očigledno su gradonačelnik Aleksandar Šapić i resorni ministar Goran Vesić, odustali od rušenja mosta, suočeni sa ogromnim buntom građana i stručnjaka koji su bili šokirani njihovom sumanutom idejom“, ocenio je poslanik koalicije Zajedno Đorđe Miketić.

Najava da će se umesto rušenja Starog savskog mosta, graditi most blizanac, rekao je Miketić, samo jedna od ideja koju smo promovisali na nezvaničnoj javnoj raspravi prošle nedelje, u organizaciji svih opozicionih stranaka.

Miketić je naglasio "da se ništa ne sme ni rušiti, niti graditi dok struka i građani, po utrđenim procedurama i završenim studijama i procenama ne daju svoju reč".

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je da je najava gradskog menadžera Beograda Miroslava Čučkovića "pobeda Beograđana, opozicije, nevladinih organizacija, stručnjaka i aktivista".

Predsednica gradskog odbora SSP Mila Popović zahvalila je “hiljadama Beograđana” koji su potpisali peticiju za očuvanje tog mosta.

“Ako je, međutim, ova Čučkovićeva izjava, samo još jedna obmana, i ako SNS i dalje planira da ruši most koji je bitan deo istorije Beograda, spomenik hrabrosti i žrtvi, treba da znaju da im Beograđani to neće dozvoliti. Beograđani simbole hrabrosti i žrtve čuvaju”, navela je Popović.

S.Ć./FoNet/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu