Priština

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

20. 1. 2023. / 13.54

Miroslav Lajčak: Očekivali smo više razumevanja za evropski predlog

Sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem je zapadna petorka u Prištini razgovorala o francusko-nemačkom predlogu za normalizaciju odnosa sa Beogradom. Izaslanik EU Miroslav Lajčak je rekao da je susret bio iskren, ali nimalo lak, te da je rano da se govori o bilo čemu. U toku dana izaslanici SAD, Nemačke, Italije, EU i SAD sastaće se sa Aleksandrom Vučićem

S.P
"Velikani i velikaši“, specijalni izaslanici Francuske, Nemake, Italije, EU i SAD, završili su sastanak u Prištini sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Kako je i ranije najavljeno, tema sastanka bila je francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Da je to bila tema susreta sa kosovskim premijerom, potvrdio je Miroslav Lajčak, izlasnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i predvodnik delegacije koja prvi put u ovom formatu posećuje Srbiju i Kosovo. Lajčak je rekao da je sastanak bio iskren, ali da "nije bio lak“ i da je rano da se govori o bilo čemu.

Lajčak je priznao da su očekivali "više razumevanja za mogućnosti koje nudi evropski predlog“, ali i podvukao da je prerano davati bilo kakvu "dramatičnu izjavu“ jer su usred misije koju će nastaviti u Beogradu.

On je usput izneo nadu da će dve strane uspeti da iskoriste pun potencijal predloga koji im se nudi, a EU će i dalje nastaviti da radi na tome.

Sudeći po ranijim izjavama Aljbina Kurtija za Kosovo je francusko-nemački predlog prihvatljiv jer doprinosi "stabilnosti mogućem sporazumu sa Srbijom“.

Kako je početkom januara izjavio za Glas Amerike, kod tog predloga mu se "posebno dopalo“ što prepoznaje "univerzalne koncepte“ poput teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti, jednakosti, vladavine prava.

Sa druge strane, za Kurtija i dalje ostaje neprihvatljiv koncept Zajednice srpskih opština (ZSO), na kome insistira Srbija, ali i evropski i američki partneri.

Nakon sastanka u Prištini zapadni izaslanici dolaze u Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predsednik Srbije iz Davosa je u četvrtak izjavio da ga očekuje važan, ali "vrlo vrlo težak razgovor“. Nada se da će biti nekih pomaka, iako veruje da izaslanike zanima samo kako da Kosovo bude primljeno u međunarodne organizacije.

Prema onome što se do sada zna, za srpske vlasti spomenuti francusko-nemački predlog nije prihvatljiv jer polazi od pretpostavke da je Kosovo nezavisna država.

S.P./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu