Vesti

U procesu razgovora: Miroslav Lajčak

Foto: Tanjug

22. 10. 2022. / 18.48

Miroslav Lajčak: Odluka o preregistraciji zavisi od Kosova

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine je potvrdio da je od kosovskog premijera zatražio odlaganje procesa preregistracije za još deset meseci, i rekao da je navodni dokument o Zajednici srpskih opština jedan od mnogih papira koji se prave

Odluka o odlaganju roka za preregistraciju automobila sa srpskim tablicama zavisi od Vlade Kosova, izjavio je danas specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posle razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, javlja portal Kosovo onlajn.

"Mi smo u procesu razgovora, na nama je da iznesemo naše brige kako ne bi došlo do novih tenzija, što smatram da nije u interesu Kosova, jer poslednje što je Kosovu potrebno je nasilje. Ova odluka je na Vladi", rekao je Lajčak.

Lajčak je potvrdio da je od kosovskog premijera zatražio odlaganje procesa preregistracije za još deset meseci.

"To će biti odluka premijera Kosova i ja neću komentarisati u njegovo ime", rekao je.

Na pitanje novinara da li će se dijalog Kosova i Srbije završiti međusobnim priznanjem, Lajčak je rekao da tu odluku treba da donesu Beograd i Priština. "To je nešto o čemu odlučuju Kosovo i Srbija, ta odluka nije na meni", rekao je Lajčak.

Potvrdio je da je na sastanku bilo reči i o francusko-nemačkom predlogu za sporazum Kosova i Srbije, ali nije naveo više detalja. Rekao je i da nije imao uvid u navodni dokument o Zajednici srpskih opština, dodajući da je to "jedan od mnogih papira koji se prave".

"To je nešto potpuno odvojeno od našeg procesa", rekao je Lajčak.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu