Društvo

Potreban je timski rad: Mirsad Đerlek

Foto: Printscreen

21. 1. 2023. / 14.24

Mirsad Đerlek: Ako Ministarstvo i Batut odlično rade svoj posao, ko je zatajio

Preti nam epidemija malih boginja. Pre pet godina je zbog nedovoljnog obuhvata vakcinacije preminulo 16 osoba od ove bolesti. Moraćemo da pojačamo rad naših inspekcijskih službi, kako bi se videlo ko krši Zakon o o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Od 12 obolelih od malih boginja, njih devet nije primilo vakcinu MMR. Oni su mlađi od dve godine, a tri odrasle osobe imaju nepoznati ili nepotpuni vakcinalni status.

"Očigledno je da mi nemamo željeni obuhvat vakcinacije“, rekao je Mirsad Đerlek državni sekretar Ministarstva zdravlja za RTS., i podsetio da je 2017. i 2018. godine preminulo 16 osoba od malih boginja.

"Moraćemo da pojačamo rad naših inspekcijskih službi. Ja razumem da se ponekad odloži primanje vakcine zbog neke akutne respiratorne infekcije, ali moramo ući u te vrtiće i videti da li zaista svi mališani imaju opravdanje zašto nisu primili vakcine. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nas obavezuje da ne može da se upiše dete u te ustanove ako nije vakcinisano.“

Đerlek podseća da je pedijatar dužan da obavesti inspekciju Ministarstva zdravlja ukoliko neki roditelj odbije neosnovano da vakciniše svoje dete.

"Ja tu ne isključujem niti lišavam odgovornosti naše lekare. Mislim da lekari moraju više razgovarati i upozoravati roditelje o nevakcinisanosti dece, moraju da budu malo uporniji i da upozoravaju roditelje na posledice koje mogu da se dese“, dodaje Đerlek.

Protiv 43 lekara "antivaksera" 2018. godine podnete su prekršajne prijave.

"Ne može Ministarstvo da radi svoj posao odlično, Batut takođe, a da oni koji treba da kažnjavaju gledaju kroz prste i učine da zastari predmet. Kada su u pitanju zdravlje i životi ne samo dece nego i odraslih, moramo timski nastupati, sa zdravljem nema igre i tu moramo biti vrlo ozbiljni“, zaključio je Đerlek.

Da bi se morbile eliminisale, neophodno je da bude vakcinisano 95 odsto dece.

Prema Instututu "Batut“, vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, kombinovanom MMR vakcinom, na teritoriji Republike Srbije u 2021. godini sprovedena je sa obuhvatom manjim od 75 odsto.

U centralnom delu Srbije vakcinisano je manje od 76 odsto dece, a u Vojvodini 72,1 odsto dece.

Obuhvat od 95 odsto vakcinisanih nije postignut ni u jednom okrugu, dok je obuhvat veći od 90 odsto dostignut u samo tri od 25 okruga.

Opštine sa najmanje vakcinisane dece su centralnoj Srbiji su Vladičin Han (33,8 odsto) i Surdulica (42,7 odsto), a u Vojvodini Novi Sad (24,4 odsto).

Veliki je broj opština sa obuhvatom ispod 80 odsto.

S.Ć./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu