Kosovo i Metohija

Foto: KoSSev

1. 8. 2023. / 20.46

MTS d.o.o. na Severnom Kosovu preti oduzimanje dozvole za rad

Otkriveno je da je ovaj operater nezakonito kupio najmanje četiri kablovska operatera u srpskim sredinama na Kosovu, kao i da posluje na adresi „Kosovska Mitrovica, Republika Srbija“

Ukoliko se dokaže da je MTS d.o.o. nezakonito kupio najmanje četiri kablovska operatera u srpskim sredinama na Kosovu, biće kažnjen novčanom kaznom do deset odsto ukupnog profita ostvarenog bilo gde u svetu u poslednjih godinu dana, naveli su iz Uprave za zaštitu konkurencije na Kosovu.

Gotovo istovremeno, u utorak, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine Kosova je objavilo listu na kojoj se našlo desetine kompanija sa spornom adresom u registracionim dokumentima, među kojima je i MTS d.o.o, te se najavljuje oduzimanje dozvole za rad.

Naime, Uprava za zaštitu konkurencije na Kosovu pokrenula je krajem novembra 2022. godine istragu protiv MTS d.o.o, podružnice Telekoma Srbije na Kosovu, zbog sumnji da je to preduzeće vršilo kupovinu akcija i sticalo kontrolu nad drugim preduzećima, a nije ispunilo zakonsku obavezu prijave koncentracije kapitala u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

MTS d.o.o. je osnovan oktobra 2015. godine u skladu sa Briselskim sporazumom Kosova i Srbije u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.
MTS je na Kosovu kupio kablovske operatere severno i južno od reke Ibar: VGN Net iz Severne Mitrovice, Lika iz Zvečana, Ivan Radosavljević iz Leposavića i Herc International iz Štrpca. Oni iz svoje ponude odmah izbacili nezavisne kanale iz Srbije – N1 i Nova S – koji su vlasništvu kompanije The United Group, ali su u međuvremenu vraćeni.

Tim povodom, Telekom Srbija je 30. jula naveo da je MTS d.o.o. pomenute kablovske operatere kupio u periodu od 2019. do 2021, kada je na snazi bio stari zakon o zaštiti konkurencije i prema kome tada nije imao obavezu da prijavi "koncentracije u pogledu predmetnih akvizicija", tvrdeći da je MTS d.o.o. uvek poslovao "savesno, transparentno i u skladu sa relevantnim propisima"

Zatim, što se tiče druge vesto o MTS-u, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine Kosova kaže da je sudeći po dokumentima ovaj operater u Severnoj Mitrovici registrovan kao da posluje u srpskom sistemu, odnosno na adresi "Kosovska Mitrovica, Republika Srbija".

Resorno Ministarstvo podvlači da se ovakvi podaci ne mogu tolerisati, te se najavljuje oduzimanje dozvole za rad, kao u slučaju televizije Klan Kosova, kojoj su u registracionim dokumentima stajala dva grada na Kosovu – Peć i Đakovica – ali kao da su deo Srbije.

S.Ć./RSE/KoSSev

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu