Kosovo

Foto: KoSSev

13. 2. 2023. / 16.36

MUP Kosova: Uhapšeni Srbi koji su proizvodili marihuanu u Mitrovici

Među njima su i M.D. koga je prošlog meseca napala Kosovska policija na Bistričkom mostu, i njegov brat, tvrdi ministar unutrašnjih poslova Kosova i podseća da su M.D posetili u bolnici zvaničnici iz Srbije. Direktor kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je to pokušaj kriminalizacije Srba. Vrednost narkotika i opreme uništenih laboratorija je 2,3 miliona evra

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja objavio je imena navodnih vlasnika tri laboratorije za prozvodnju narkotika srpske nacionalnosti koje su juče otkrivene  u Kosovskoj Mitrovici.

Petar Petković direktor Kancelarije za KiM je zbog toga optužio Svečlju za pokušaj kriminalizacije Srba i celog Severa.

Juče su pripadnici Kosovske policije sproveli akciju protiv proizvodnje i trgovine narkoticima u severnom delu Kosovske Mitrovice, u privatnom objektu koji se nalazi neposredno iza zgrade Osnovnog suda, tj. nedaleko od Pritvornog centra u ovom gradu.

Svečlja tvrdi da je do sad u okviru mandata ove kosovske vlade otkriveno osam laboratorija za drogu.

Tri juče otkrivene, izvestila je Kosovska policija, su uništene. U dve je pronađeno oko 1200 narkotičnih biljaka, a u trećoj nije bilo biljaka već samo sofisticirane opreme za uzgajanje. Releno je i da su uhapšene dve osobe srpske nacionalnosti. Naveli su da je vrednost narkotika i opreme oko 2,3 miliona evra.

Dželjalj Svečlja tvrdi da je "suvlasnik već uništene laboratorije osoba koja je prošlog meseca napala Kosovsku policiju na Bistričkom mostu, dok je jedan od uhapšenih u ovoj akciji njegov brat“, te da je reč o "kriminalnim strukturama koje agilno štite Vučić i Petković“.

Svečlja je u svojim objavama imenom i prezimenom označio četiri osobe srpske nacionalnosti kao navodne vlasnike ovih laboratorija – M. D, I. S, D. S. i N. F.

"Oni su uključeni u napade na službenike Kosovske policije, postavljanje barikada i pretnje i napade na Srbe koji su odbili da sarađuju sa njima“, naveo je. Ujedno je objavio fotografije iz bolnice uslikane tokom poseta ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića i ministarke zdravlja Danice Grujičić, kao i direktora Kancelarije za KiM upravo M. D. kojeg su ranili pripadnici KP kod punkta na Bistričkom mostu.

"Ministri Srbije umešani u ove instrumentalizacije sa kriminalnim bandama večeras bi voleli da ove fotografije i video snimci ne postoje. Ali oni postoje i snažan su dokaz šta se krije iza njihove ‘politike’“, zaključio je Svečlja.

Demanti iz Beograda

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je odmah odgovorio.

"Davno je poznato da lažov u poštenje ne veruje i to što kriminalci proglašavaju čitav jedan narod kriminalnim, govori više o njihovoj nečistoj savesti“, naveo je Petković. Rekao je i da Srbi ne podržavaju kriminal.

"Da budem sasvim jasan, nikada srpski narod, ni predstavnici Srba, niti zvanični Beograd nisu, niti će, podržavati bilo kakav kriminal, ma čije ime i prezime da nosi i tu nema ni dileme, ni pregovora, niti se tome iko suprotstavlja“, kazao je.

Podsetio je i "da Beograd i celokupna javnost čekaju već 21 dan da Dželjalj Svečlja pokaže snimke nadzornih kamera na Bistričkom mostu, kada su njegovi nelegalni eskadroni pucali u leđa Srbina i izrešetali automobil sa zadnje strane“.

Srpska lista smatra da su uzaludni pokušaji Svećlje da napravi vezu između jučerašnjeg hapšenja i pokušaja ubistva M. D. kod Bistričkog mosta, takođe naglašavajući da M. D. nije uhapšen u jučerašnjoj akciji.

S.Ć./KoSSev

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu