Vesti

Prijateljici srpskog naroda: DMutral dariji Duginoj u Beogradu

Foto: Filip Mirilović

24. 8. 2022. / 13.22

Mural Dariji Duginoj u Beogradu: Delo Narodnih patrola

Pripadnici Narodnih patrola naslikali su u centru Beograda mural posvećen ubijenoj Dariji Duginoj. Ovo je još jedan mural solidarnosti sa ruskom agresijom na Ukrajinu na ulicama Beograda

U centru Beograda, ispod Brankovog mosta osvanuo je mural ruskoj aktivistkinji bliskoj Kremlju Dariji Duginoj, koja je stradala u subotu, kada je eksplodirala bomba u automobilu koji je volzila. Mural su oslikali pripadnici desničarske organizacije Narodne Patrole, poznate po antimigrantskim, antievropskim i proruskim stavovima. Sliku murala objavili su na svom Telegram kanalu.

Kako su naveli iz Narodnih patrola, mural je posvećen “velikoj prijateljici srpskog naroda” uz poruku da je “ruska smrt devojka koja odlazi u nebo, pletenice bele u avgustovskoj kiši”.

Podsetimo, na Dorćolu je nedavno postavljen mural Stefanu Dimitrijeviću, ekstremno-desničaru poginulom u ruskoj separatističkoj brigadi, delo plaćeničke grupe Vagner za koju se sumnja da je umešana u ratne zločine. Sada, sa  muralom Darije Dugine, Beograd deluje kao zbirka uličnih portreta koji baštine vrednosne ideje ruske agresije.

Darija Dugina je ćerka ruskog ultranacionalističkog ideologa i osnivača Evroazijskog pokreta Aleksandra Dugina koji se zalaže za širenje Rusije na konto teritorija drugih država, uključujući i Ukrajinu. Ona je i sama podržavala invaziju.

Ruske vlasti tvrde da su rasvetlile slučaj, odnosno da iza ubistva Dugine stoje ukrajinske tajne službe. Kako kažu, izvršilac je bila ukrajinska državljanka Natalija Pavlovna koja je u Rusiju doputovala krajem jula.

I dalje nije potpuno jasno da li je meta bila Darija Dugina, njen otac ili oboje, s obzirom da je ona vozila očev auto, I s obzirom na svedočenje prijatelja porodice da je trebalo da budu u istom automobilu.

Ruske desničarske grupe traže osvetu za ubistvo Darije Dugine.

Darja Dugina je bila politički komentator Međunarodnog euroazijskog pokreta koji vodi njen otac. Međutim, kako god bilo, ni to, ni bilo šta drugo iz njene biografije ne može biti opravdanje za likvidaciju.

Solidarnost srpskih desničarskih grupa sa Rusijom nastavlja se na ulicama i zidovima Beograda. Za sada vlasti nisu reagovale ni zbog jednog pro-ruskog murala ili natpisa, ali će se moguće neki stranac koji poseti Beograd zapitati gde je to došao.

Mural će zasigurno biti shvaćen kao provokacija.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu