Vesti

Neonacizam u centru Beograda: Mural u Braće Jugovića

Foto: Filip Mirilović

4. 7. 2022. / 14.32

Mural neonacisti u Beogradu: Srpski dobrovoljac u Novorusiji

Mural posvećen srpskom esktremnom desničaru, neonacisti koji je poginuo u Ukrajini, osvanuo je pre nekoliko dana pored Prirodno-matematričkog fakulteta u Beogradu. Čijih ruku je to delo ne zna se, a nije toliko ni bitno. Bitnije je što to u Gradu očigledno nikome ne smeta

Kod Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, na zidu Braće Jugovića 12, osvanuo je još jedan mural nedostojan Beograda i Srbije. Osim Ratka Mladića u Njegoševoj, ruske krajnje sumnjive i desničarske plaćeničke grupe Vagner u bulevaru Zorana Đinđića, od pre nekoliko dana na Dorćolu je mural Stefanu Dimitrijeviću, srpskom dobrovoljcu u ruskoj separatističkoj brigadi Prizrak, koji je ovog aprila poginuo u Ukrajini.

Na slikama koje je Dimitrijević kačio po društvenim mrežama, može se videti kako sa dvojicom drugova pozira u majici sa simbolima brojeva jedan i osam. U krugovima ekstremne desnice, to označava slova “A” i “H”, odnosno incijale Adolfa Hitlera.

Takođe, na slikama od pre nekoliko godina, Dimitrijević pozira u majicama sa kukastim krstovima, ili oznakama navijača FK Rada. Na jednoj slici se nalazi i u gomili koja drži zastavu “crnog sunca” – ezoteričnog simbola koji je korišten u nacističkoj Njemačkoj, pogotovo među pripadnicima SS divizije.

Dimitrijević je kao dvadesetpetogodišnjak, 2014. Godine prvi put otišao u pomoć ruskim separatistima koji su proglasili nezavisnost u Donjecku i Luganjsku. Nakon toga je u Srbiji, prema pisanjima pojedinih medija, osuđen na uslovnu kaznu zatvora.

Kad je počela invazija na Ukrajinu, on je opet otišao da pomogne ruskim separatistima. Poginuo je kada je protiv tenkovska granata pogodilo oklopno vozilo u kome se nalazio.

Da li će neko od nadležnih organa u Gradu reagovati na ovaj grafit – verovatno neće. Ako ga neki prolaznik i pogodi jajima, sutradan će se pojaviti paravojna formacija desničara spremna da ga očisti I brani. Reagovaće zapanjeni strani turisti kada ih u srcu Beograda dočeka “Novorusija”, te će tada shvatiti da i nije toliko čudno što Srbija prkosi zdravom razumu i nastavlja da igra na kartu Rusije.

Inače, brigada Prizrak u kojoj se Dimitrijević borio, okuplja razne strane dobrovoljce i plaćenike. Sebe predstavljaju kao levičare, nose neke ambleme komunizma poput srpa i čekića, ali se priliko izbora članova očigledno ne vode tim ideološkim kriterijumima. Uglavnom se bore u rejonu Luganjska. Prema nekim stranim medijima, smatra se da su učestvovali u pojedinim ratnim zločinima, ali nemaju reputaciju grupe Vagner.

Srpski dobrovoljci koji odlaze da se bore u Ukrajinu svakako da ne potiču iz levih organizacija, kojih pritom skoro da ni nema u Srbiji. Uglavnom se radi o ekstremnim desničarima, ili neonacistima.

Teša Tešanović, voditelj Balkan infa, česte platforme za oglašavanje svakakvih ekstremnih glasnogovornika, okačio je sliku Stefana Dimitrijevića nakon njegove pogibije.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu