Kultura

8. 11. 2023. / 18.04

Muzej grada Beograda se sutra nadmeće za „Odmor bašibozuka“

U nastojanju da na aukciji kupi delo Paje Jovanovića, Muzej grada je zamolio sve naše kolekcionare da se sutra ne nadmeću

Sutra će se, na aukciji londonske kuće "Sotbi“, Muzej grada Beograda nadmetati za "Odmor bašibozuka“ Paje Jovanovića, za lot broj 90 na aukciji "Put svile – slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji".

Procenjena vrednost ovog Jovanovićevog ulja na dasci, čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5) je između 70.000 i 100.000 funti. Muzej grada Beogrda, koji je ušao u prepisku sa "Sadebijem" će se u trku upustiti uz podršku države.

Direktorka Muzeja grada Jelena Medaković rekla je za “Večernje novosti” da “ovo tehnički besprekorno ulje na dasci, sa izuzetno precizno urađenim detaljima, koje se ističe svojom lepotom, može umnogome da doprinese vrednosti naše kolekcije”.

Da bi to postigli, rekla je Medakovićeva, stupili su u kontakt “sa svim našim kolekcionarima, i oni su nam potvrdili da neće učestvovati u aukciji, jer smatraju da je takvom delu mesto u muzeju.”

Kao što je poznato, Muzej grada nije uspeo da

Muzej grada Beograda baštini izrazito vredan legat Paje Jovanovića, u kome su portreti,  aktovi, pejzaži, delovi njegovog bečkog ateljea, ali nema nijedno delo iz njegove orijentalističke faze, koja je izuzetno cenjena u svetu, pa je to bio i povod da se Muzej  sutra nadmeće za “Odmor bašibozuka”.

S.Ć./Večernje novosti

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu