Beograd

Budući prostor Muzeja grada

Foto: Beobuild.rs

5. 11. 2023. / 19.36

Muzeju grada obećan početak rekonstrukcije zgrade u Resavskoj

Nedavno je, na trećem tenderu za dve godine, izabran izvođač radova rekonstrukcije zgrade u Resavskoj koja će biti prvi prostor Muzeja grada Beograda starog 120 godina

Vest da će radovi na zgradi Muzeja grada Beograda u Resavskoj 40b početi do kraja godine stigla je nedavno, a u 120. godini od kako ovaj Gradski muzej postoji bez zgrade.

Prošle nedelje na tenderu, trećem za dve godine, izabran je izvođač radova  – "V.D. Concord West“. Idejno rešenje za obnovu zgrade izabrano je 2016. na konkursu na kojem je pobedio projekat Jelene i Gorana Vojvodića.

Zdanje u Resavskoj 40b dodeljeno je Muzeju grada još 2006. a na osnovu ugovora između Ministarstva odbrane i Grada Beograda.

Vrednost radova, tokom kojih bio trebalo da bude obnovljeno 17. 057 kvadrata, iznosi oko 36 miliona evra. Za ovu godinu iz budžeta grada za taj projekat planirano je oko 1,3 milijarde dinara, za sledeću oko 2,7 milijardi dinara, a u 2025. oko 1,7 milijardi dinara.

Zgrada je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Sazidana je za potrebe Vojne akademije po projektu arhitekte Dimitrija T. Leka u duhu neorenesansne arhitekture. Prvi deo, prema Resavskoj i Birčaninovoj ulici podignut je 1899, a drugi ka Nemanjinoj ulici dograđen je posle Prvog svetskog rata.

Realizaciju arhitektonskog idejnog projekta tima Jelene i Gorana Vojvodića najviše su kočili nerešeni imovinski odnosi sa Ministarstvom vojske u vezi sa unutrašnjim dvorištem koje Muzej deli sa zgradom Generalštaba.

Muzej grada Beograda koristi prostor u Resavskoj otkako ga je 2006. godine dobio, tu se održava čak i Oktobarski salon, vrlo je zanimljiv i lep zbog stubova, stepeništa i velikih sala koje su nekada korišćene za mačevanje, ali da bi muzej bio muzej, mora da ima uslove za to. Mora da ima dobru rasvetu,  klimatizaciju, zidove koji se ne krune, laboratorije za konzervaciju, mora da ime depoe, obezbeđenje.

Inače, Muzej Beograda se  120 godina nalazi u Zmaj Jovinoj ulici broj 1. Na sajtu piše da zbog nedostatka prostora ne postoji organizovana stalna muzejska postavka, te da u Konaku kneginje Ljubice Muzej organizuje tematske izložbe sopstvene produkcije, kao i gostovanja drugih institucija.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu