Izbori 2023

Vladica Ilić

Foto: Printscreen N1

4. 12. 2023. / 19.53

Na izborima može da učestvuje svako ko skupi tuđe lične podatke

Viši sud je odbio tri žalbe građana na odluke GIK koji su se, iako nisu nikom potpisali podršku, našli na izbornim listama. Članovi GIK će se žaliti Ustavnom sudu

Danas je glumica Vesna Čipčić podnela prigovor Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) zato što joj je falsifikovan potpis na izbornoj listi "Dobro jutro Srbijo" Socijaldemokratske stranke, pokreta Dosta je bilo, i pokreta Otete bebe za beogradske izbore.

Juče u nedelju Viši sud je odbio tri žalbe na odluke GIK o slučajevima građana čiji potpisi su se, iako nisu potpisali podršku nikome, našli na nekim izbornim listama.

Do sada je utvrđeno da se na osam lista, od kojih je sedam proglašeno, nalaze falsifikovani potpisi 24 osobe, rečeno je na današnjoj konferenciji za štampu predstavnika koalicije "Srbija protiv nasilja“ u GIK.

Nepravilnosti su utvrđene na listama – “Dobro jutro, Srbijo” Saše Radulovića i Borisa Tadića, na listi Miše Vacića “Da se vojska na Kosovo vrati”, na listama Usame Zukorlića i Čedomira Jovanovića, kao i na listama “Srbija na Zapadu” Radeta Baste, “Ćale ovo je za tebe” i "Da se struka pita“.

Među falsifikovanim potpisima na izbornim listama za beogradske izbore našli su se, između ostalih, podaci glumice Bojane Maljević, psihologa Aleksandra Baucala, novinarke Jelene Zorić i Sofije Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Većina ljudi čiji su podaci zloupotrebljeni su podneli prigovore Gradskoj izbornoj komisiji, ali ih je ona odbila.

Tim povodom, predsednik GIK-a Zoran Lukić kazao je da prigovore treba odbiti zbog toga što GIK nema mogućnosti ni ovlašćenja da utvrđuje verodostojnost potpisa i da taj slučaj može da se odvojeno vodi u parničnom ili krivičnom postupku.

Građani su potom podneli devet žalbi Višem sudu u Beogradu, koji je u nedelju tri žalbe odbacio kao neosnovane.

"Izborni postupak je time obesmišljen“, izjavio je danas Vladica Ilić zamenik člana Gradske izborne komisije ispred liste “Srbija protiv nasilja”.

"Tim odlukama je sud poslao poruku da na izborima može da učestvuje svako ko skupi tuđe lične podatke i pečat nadležnih organa ili dovoljno dobru kopiju i da izborni postupak ne dotiče sumnja da je neko podneo listu koja nema podršku, i da to nije pitanje ni za GIK ni za sud“, rekao je Ilić dodajući da je ta institucija time suštinski rekla da pitanje falsifikata može da ima samo uticaj u pogledu nekakve krivične ili građansko-pravne odgovornosti, ali da nema uticaj na izborni postupak.

"Ja tvrdim da ima stotine, a možda i hiljade falsifikovanih potpisa. To je urađeno iz jasnog razloga – da ne bude sedam lista na listiću, nego 14. To su liste koje će verovatno ostati ispod cenzusa, ali će prikupiti solidan broj glasova. Oni će vredeti određen broj odborničkih mesta. Po sistemu će većina tih mesta pripasti pojedinačno najjačoj stranci, a projekcija SNS je da će to biti oni“, tvrdi Zoran Alimpić, takođe član Gradske izborne komisije.

Članovi gradske izborne komisije naglašavaju da će u narednim danima biti podnete i ustavne žalbe.

S.Ć./N1/VoA

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu