Vesti

Imaju samo struju koju su sami proizveli: Jedan od generatora HE "Gazivode"

Foto: Tanjug

15. 8. 2022. / 13.54

Na Kosovu restrikcije struje: Loša energetska situacija, gubici

Na Kosovu restrikcije struje: Loša energetska situacija, gubici
Danas je na Kosovu počela restrikcija struje. Razlozi su loša energetska situacija i nemogućnost da se struja kupi. Kompanije za proizvodnju i distribuciju struje su u gubitku 46 miliona evra. Građani su nezadovoljni

Danas je na Kosovu počela restrikcija električne energije, saopštila je kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS). Restrikcije su počele u osam časova ujutru, a građani Kosova su obavešteni da će trajati po dva sata, dok će šest sati imati električnu energiju.

Razlog je loša energetska situacija, ali i nepostojanje finansijske mogućnosti da se električna energija kupuje od drugih zemalja usled drastičnog poskupljenja na međunarodnom tržištu. U saopštenju se navodi  da su KEDS i KESCO (Kosovska kompanija za snabdevanje električnom energijom) zbog visokih uvoznih cena električne energije, tokom prošle godine bile u gubitku 46 miliona evra.

Kosovo će distribuirati samo električnu energiju koju samo proizvede.

Kosovo se sa energetskom krizom suočava od prošle godine. Termoelektrane "Kosova A" i "Kosova B" u Obiliću proizvode oko 800 megavata električne energije na sat, a Kosovo tokom zime ima potrebe za oko 1.300 megavata na sat.

Jedan od razloga što se na Kosovu ne proizvodi dovoljna količina električne energije je višedecenijska, zastarela elektrana. Oko 94 odsto energije se proizvodi sagorevanjem uglja, a oko 6 odsto iz obnovljivih izvora kao što su hidroelektrane, vetroparkovi i solarni paneli.

Povodom najave restrikcije električne energije, bivši kosovski premijer Avdulah Hoti napisao je na svom Fejsbuk nalogu da Vlada neodgovorno vodi  Kosovo, dodajući da građane vraćaju decenijama unazad.

"Nažalost, restrikcijom struje vraća se situacija iz prvih godina nakon rata 1998-1999. U međuvremenu, da bi prikrili ovo loše upravljanje, otvaraju temu marama u školama, vraćajući u fokus raspravu iz prvim godinama posle Drugog svetskog rata", napisao je Hoti.

Portparolka Demokratskog saveza Kosova Sibil Haljimi poručila je da problemi građana nisu interesantne teme za premijerova obraćanja i govore."Sedmicu počinjemo sa restrikcijama struje! Sredinom avgusta porodice su u krizi zbog visokih cena osnovnih proizvoda za život", navela je Haljimi na Fejsbuku.

S.Ć./Euronews/Alo

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu