Prosveta

Foto Tanjug/Nikola Anđić

28. 6. 2023. / 21.20

Na smeru Opšta fizika, samo jedan brucoš

Ovo je deveta godina kako srednjoškolci ne žele da upisuju nastavničke smerove na fakultetima, što je veoma zabrinjavajuće po budućnost prosvete

Na Fizičkom fakultetu u Beogradu, za smer Opšta fizika, prijavio se samo jedan brucoš od 25 koliko ih je predviđeno. Na Filološkom fakultetu takođe u Beogradu, na Srpski jezik i književnost javilo se 24 kandidata od 100 planiranih mesta.

Ovi podaci govore da mali broj studenata interesuju nastavnički smerovi, i da je to zabrinjavajuće, s obzirom da je tako već devetu godinu.

Na Učiteljskom fakultetu na katedri u Novom Pazaru za smer Obrazovanje vaspitača, prijavilo se samo troje srednjoškolaca, a za Obrazovanje učitelja 29, dok je za katedru u Vršcu za smer Obrazovanje učitelja prijavljeno četvoro, piše NovaS.

Na Hemijskom fakultetu BU za smer Nastava hemije, prijavljeno je samo sedmoro brucoša, a mesta ima za 25., dok je na Matematičkom fakultetu u Beogradu, na smeru Opšta matematika, prijavljeno 135 kandidata, a broj planiranih mesta je čak 250.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija smatra da je ta nezainteresovanost posledica katastrofalnog statusa nastavnika.

"Mladi znaju da će, ako završe neki od nastavničkih smerova, raditi za platu koja je niska, takođe neće imati mogućnost napredovanja na poslu jer to u prosveti ne postoji, a plata koju dobiju pri zaposlenju pratiće ih do penzije. Dodatna otežavajuća okolnost je saradnja sa roditeljima i problemi sa učenicima, gde se nastavnici ništa ne pitaju. Ovakvo stanje nije nešto što će motivisati mlade da ulože ozbiljne godine i napor, da bi se izborili sa ovim poslom”, reko je za Nova.rs Aleksandar Markov.

Dekani osam fakulteta ponudili su nedavno platformu u želji da se ovaj problem reši, ali država nije reagovala.

S.Ć./NovaS

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu