Vesti

Da Srbija uvede sankcije Rusiji: Evropski parlament

Foto: Wikipedia

20. 4. 2022. / 20.11

Nacrt Rezolucije EP: Zloupotreba medija i pritisak na birače

Srbija se poziva da se uskladi sa sankcijama Evropske unije protiv Rusije. Osuđuju se polarizovano političko okruženje tokom izborne kampanje i napad na Pavla Grbovića. Pozivaju se vlasti da nastave reforme u oblasti vladavine prava. Prema proceduri, na nacrt Rezolucije EP izvestioca za Srbiju poslaničke grupacije će podnositi amandmane. Konačni tekst mogao bi da izgleda drugačije 

S.P
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik iz redova Evropske narodne partije (EPP) predstaviće sutra pred Odborom EP za spoljne poslove (AFET) nacrt ovogodišnje Rezolucije o Srbiji u kome se, između ostalog, novoizabrane vlasti pozivaju "da pokažu stvarnu posvećenost vrednostima Evropske nije“ tako što će se uskladiti sa pozicijama EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici, što uključuje i sankcije Rusiji.

EU poslanici Evropsko parlamenta "duboko su zabrinuti“ zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, piše prepoznatljivim rečnikom evropskih birokrata. U nacrtu Rezolucije izvestilac poziva Evropsku komisiju i srpske vlasti da podrže infrastrukturu za borbu protiv dezinformacija i drugih "hibridnih pretnji“.

Kako to stoji u nacrtu objavljenom danas na sajtu Evropskog parlamenta, Rezolucijom će se pozvati srpske vlasti da deluju protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca kao i da "prekinu svaku retoriku i postupke koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu i ugrožavaju "regionalnu stabilnost i pomirenje“.

U delu u kom se opisuje prethodni izbori, izvestilac pozdravlja povećanu izlaznost birača i "povratak pluralističkog parlamenta“, dok u isto vreme žali zbog veoma polarizovanog političkog okruženja kampanje, "koja je okarakterisana ograničenim medijskim pluralizmom i pritiskom na birače“. Osuđen je i napad na Pavla Grbović predsednika Pokreta slobodnih građana (PSG) na dan izbora.

Poseban deo nacrta odnosi sa na stanje u medijima i ističe se "žaljenje zbog ograničene slobode medija i zloupotrebe medija za sticanje nepoštene političke prednosti, kao i napada na političke protivnike i širenje dezinformacija“.

"Ohrabrujemo Srbiju da pruži stvarne i opipljive rezultate, posebno u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom kroz Dijalog uz posredovanje EU, koji određuju tempo pregovora sa Srbijom o pristupanju EU“, stoji u nacrtu teksta Rezolucije.

Napredak u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala označen je kao "ograničen“ i vlasti se pozivaju da intenziviraju napore za "efikasno“ rešavanje ovih pitanja. Pozdravljaju se ustavne reforme i nedavna dostignuća na tom polju, ali ukazuje se da bi Srbija trebalo da "nastavi, ubrza i produbi reforme u oblasti nezavisnosti pravosuđa“ .

S.P./FoNet/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu