Društvo

Svi smo potekli iz porodice: Nadbiskup Nemet na Božićnoj misi

Foto: Tanjug

25. 12. 2022. / 11.52

Nadbiskup Nemet: Uzmite danas pet minuta mira

Vernike koji danas slave Božić po Gregorijanskom kalendaru beogradski nadbiskup Ladislav Nemet je podsetio da treba da se vrate porodici. U Rimu je pred oko 7000 vernika i turista papa Franja u besedi na Badnje veče prekorio one koji su zaljubljeni u bogatstvo i moć na račun ugroženih i dece

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet podsetio je danas vernike koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru da današnji dan treba obeležiti u krugu porodice i da svi treba da se sete da su se rodili i odrasli u porodici, ali ih i pozvao da ne zaborave Boga i da dođu u crkvu.

"Svi koji slave neka se sete da su se rodili u porodici, da su odrasli u porodici, nezavisno od toga gde se ide posle“, poručio je nadbiskup Nemet u intervjuu za RTS.

Poručio je vernicima da danas uzmu pet minuta mira.

"Mir, tišina, zagledajte se u zapaljenu sveću ispred malog Isusa i pitajte sebe šta bih mogao ili mogla da promenim u svom životu, da bude još bolje. Ne samo na moju privatnu korist, nego na korist svih ljudi sa kojima sarađujem, sa kojima živim zajedno-"

Sinoć, u poslanici na božićnoj misi u Katedrali Uznesenja blažene device Marije, nadbiskup Nemet je pozvao vernike da upute svoj pogled prema Vitlejemu i svedoče da je prihvatanje ljubavi izvor mira.

Božićnoj misi prisustvovali su novi apostolski nuncije Svete stolice, nadbiskup Santa Ganđemija, vikarni epsikop patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija i župnik Mihael Sokol. Uz brojne vernike, ne samo iz Srbije, na ponoćki su bili i predstavnici institucija Srbije i drugih verskih zajednica.

U Rimu, poglavar rimokatoličke crkve papa Franja prekorio je u besedi na Badnje veče one koji su zaljubljeni u bogatstvo i moć na račun ugroženih i dece, osudio rat, siromaštvo i pohlepni konzumerizam i podsetio da se Isus rodio u štali.

"Dok se životinje hrane u svojim štandovima, muškarci i žene u našem svetu, u svojoj gladi za bogatstvom i moći, proždiru čak i svoje komšije, svoju braću i sestre“, rekao je on.

Večernjoj misi koju je predvodio u sjaju Bazilike Svetog Petra u Vatikanu prisustvovalo je oko 7.000 vernika, među kojima je bilo turista i hodočasnika.

S.Ć./FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu