Izbori 2023

Slobodan Prvanović

Foto: Printscreen

28. 11. 2023. / 20.17

Nadzorni odbor odbio da osudi Vučića za zloupotrebu položaja

Odbijen predlog Slobodana Prvanovića da se osudi Aleksandar Vučić zato što javno nastupa kao da je u funkcionerskoj kampanji iako je predsednik svih građana

Nadzorni odbor za izbornu kampanju odbacio je kao neosnovan predlog člana ovog tela Slobodana Prvanovića da se osudi zloupotreba položaja od strane predsednika Republike zbog funkcionerske kampanje.

Prvanović je zatražio od ovog tela da osudi zloupotrebu položaja od strane Predsednika Republike tokom gostovanja na TV Pink, da se uputi zahtev Tužilaštvu da pokrene postupak u skladu sa nadležnostima i da se pozove Agencija za sprečavanje korupcije da zauzme stav.

"Aleksandar Vučić je najavljen kao Predsednik Republike, pri čemu on nije napomenuo da u emisiji ne nastupa kao Predsednik Republike već u svojstvu građanina, člana stranke ili političara. U toku emisije se sam pozivao na to da je predsednik. Predsednik Republike Aleksandar Vučić je eksplicitno naveo da učestvuje u izbornoj kampanji, podržavajući jednu izbornu listu“, stoji u saopštenju Prvanovića.

Pre toga, Prvanović je tražio od Nadzornog odbora da reaguje povodom još dva nastupa Aleksandra Vučića.

Pre nekoliko dana Prvanović je upozorio Nadzorni odbor da reaguje povodom nastupa Aleksandra Vučića na vojnom aerodromu na Batajnici gde je prisustvovao predstavljanju novog naoružanja Vojske Srbije.

"Smatram da je ovaj nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića neprihvatljiva zloupotreba položaja i mislim da, kao Nadzorni odbor, moramo hitno i oštro da reagujemo“, ocenio je Prvanović.

Zatražio je da Nadzorni odbor izda saopštenje u kojem se osuđuje takvo ponašanje predsednika Srbije i poziva da se uzdrži od takvog ponašanja u narednom periodu.

Prvanović je zatražio i da se uputi dopis Vrhovnom javnom tužilaštvu sa zahtevom da pokrene postupak radi ustanovljavanja krivične odgovornosti predsednika Srbije, kao i dopis Agenciji za sprečavanje korupcije da pokrene postupak u skladu sa svojim nadležnostima.

Pre toga u Smederevu, predsednik je po Prvanoviću bio u funkcionerskoj kampanji. Zato je tada tražio od Nadzornoig odbora da "pošalje dopis Vrhovnom javnom tužilaštvu sa zahtevom da pokrene postupak radi ustanovljavanja krivične odgovornosti Predsednika Republike, a u vezi sa kršenjem odredbi Ustava i zakona kojima se regulišu uloga, ovlašćenja i prava Predsednika Republike“.

S.Ć./Nova.rs

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu