Kultura

Laureat Bora Ćosić

Foto: Tanjug

9. 10. 2023. / 21.51

Nagrada „Meša Selimović“ Bori Ćosiću

Mislim da svaka nagrada ne dolazi u ruke autoru, nego delu, zato mislim da je ovu nagradu dobila „Bergotova udovica“ a ne ja, rekao je autor romana za koji je upravo dobio regionalnu nagradu „Meša Selimović“

Nagrada "Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen na govornom području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije dodeljena je Bori Ćosiću za roman “Bergotova udovica“ koji je objavio beogradski LOM.

Svečanom dodelom ove nagrade tradicionalno su završeni međunarodni književni susreti "Cum Grano Salis“ u Tuzli, koji su održani 22. put.

Tom prilikom, laureat Bora Čosić, je rekao:

“Mislim da je malo možda nečasno da jedan stari čovek uzapti jednu tako važnu nagradu umesto da dođe u ruke nekom mlađem, ali to je vaša ocena i ja je poštujem. Inače mislim da svaka nagrada ne dolazi u ruke autoru, nego delu, zato mislim da je ovu nagradu dobila ‘Bergotova udovica’ a ne ja. Ubeđen sam da između autora i dela postoji apsolutno jedna minimalna veza, jer to je večito tako. Ljudsko telo je samo jedno mesto gde se proizvodi duh i sve što iz tog duha izlazi, a u tom telu duh živi kao podstanar i to se naročito vidi po formi; ono što je delo i ono što je čovek koji je to delo ispisao vrlo su različite forme. To se vidi, recimo, u industrijskoj proizvodnji – gde ima sličnosti između neke robe i mašine koja ju je napravila? E, tako je to sa autorima i sa njihovim delima. Još je tu i pitanje zasluge. Da li je zasluga, uopšte, nešto stameno kao pojam? Mislim da je to nešto vrlo sumnjivo, čovek zapravo ne zaslužuje ništa. To je pitanje samo jednog palijativa, jedne nade”.

Semezdin Mehmedinović, predsednik žirija, obrazlažući ovu odluku, kaže da je "ovde  vidljiv onaj multižanrovski pisac enciklopedijskog zamaha, lucidan i jednako duhovit kao u svojim ranijim knjigama. Nagrada za ovaj roman Bore Ćosića je nagrada za sve njegove prethodne knjige . Ovo delo je sjajan omaž Bore Ćosića Marselu Prustu i njegovom slavnom delu ’U potrazi za izgubljenim vremenom”.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu