Unija sindikata škola Beograda

Foto: Marija Janković

19. 7. 2023. / 13.42

Najavljeno povećanje plata u prosveti: Igara bez hleba

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da najavljeno povećanje plata za prosvetne radnike od septembra od 5,5 odsto, nije dovoljno i pozvala Vladu da hitno reaguje. Tim povodom razgovarali smo sa predsednicom Unije sindikata škola Beograda Snežanom Romandić. Ona je za portal “Vremena” iznela analizu trenutne plate prosvetnih radnika i objasnila šta konkretno znači uvećanje od 5,5 odsto na taj iznos

Povodom saopštenja Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u kome je zatraženo od Vlade Srbije i Ministarstva prosvete da hitno počnu pregovore o korekciji plate za zaposlene u obrazovanju, razgovarali smo sa predsednicom Unije sindikata škola Beograda Snežanom Romandić. 

Kako kaže za portal “Vremena”, ovakva reakcija je bila neophodna jer je povećanje plata prosvetnim radnicima od 5,5 odsto, pre sve svega, populistička mera. 

“Ministarstvo i Vlada se ponašaju vrlo neodgovorno. Predviđeno povećanje plata za tehničko osoblje iznosi oko 1000 dinara. Nastavnom kadru, u zavisnosti od godina staža i razrednog starešinstva, za oko 4000 dinara. Kada to podelite na dve rate i u 15 dana dobijete povećanje od 2000 dinara, šta ćete sa njima? Da kažem, ovo je igara bez hleba”, kaže Romandić.

Naša sagovornica objašnjava da uvećanja plata zaposlenih u prosveti moraju biti najmanje 28 odsto kako bi se primanja izjednačila sa ostalim zaposlenim u javnom sektoru. 

Popraviti celokupno stanje u obrazovanju

Ona je dodala i da se Vlada, osim na primedbe da su plate u prosveti  ispod republičkog proseka, oglušila i na zahteve koji su dati prošle godine, a koji nisu materijalni, da bi se poravilo stanje u obrazovanju.

“To su izmene Zakona u sistemu obrazovanja i vaspitanja, pa zatim pravilnici koji bi trebalo da se donesu do početka školske godine…Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je dala predloge mera za smajnenje nasilja u školama, ali nijedan od predloga nije implementiran. Sve što je korigovano je simbolično”, kaže Romandić.

Stanje više nego alarmantno

Na osnovu zvaničnih podataka objavljenih na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u javnom sektoru, bez poreza i doprinosa je 83.812 dinara, dok je, prema podacima sa istog sajta prosečna plata u obrazovanju 78.231 dinara. 

“Obećano povećanje predviđeno za septembar 2023. godine od 5.5 odsto znači uvećanje od 4.302,75 dinara prema navedenom proseku. Realnost je potpuno drugačija.

Stvarne plate prosvetnom radniku zavise od procenta angažovanja, godina radnog staža, starešinstva. Plata početnika (sa procentom angažovanja od 100 odsto) u prosveti je 74.694 dinara, što je u samom startu za 3.537 dinara manje od navedenog proseka u obrazovanju. Sa uvećanjem od 5.5 odsto plata početnika će biti uvećana na 78.802 dinara, zaposleni u prosveti sa 20 godina staža, starešinstvom i punom normom će nakon povećanja imati platu od 88.256 dinara”, objašnjava Romadić.

Ona kaže da je stanje više nego alarmantno, ako se sagleda prosek u ostalim resorima u javnom sektoru (zdravstvo 87.178, administracija 95.116, javna državna preduzeća 104.591). 

Kao i da ovom analizom lako dolazimo do odgovora zašto profesorski smerovi na fakultetima ostaju prazni, zašto sve više prosvetnih radnika do 35 godina napušta škole iz stalnog radnog odnosa. 

Sanja Zrnić

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu