Rat u Ukrajini

Mapa napada na Liman: danas, u 15 časova po lokalnom vremenu

Foto: Rjibar telegram kanal

1. 10. 2022. / 15.18

Nakon aneksije Donjecke oblasti: Pao je Liman

Rusi su danas ostali bez jednog grada Iz DNR koja je sveže anektirana. Kad budu govorili o tome, moraće da povedu računa da je to formalno ruski grad. Pad Limana imaće negativan uticaj na moral ruske vojske

Prvog dana oktobra ruske snage su se povukle iz Limana i izbegle su zatvaranje kotla  u kojem bi vrlo verovatno bile uništene. Ukrajinske snage  ušle su u grad i traže zaostale ruske vojnike i ostavljeno naoružanje i ostalu imovinu.

Rusi su u nekoliko prethodnih dana pre pada grada najavljivali da će preduzeti protivudar i dovedena su pojačanja, ali prekasno. Ukrajinci su navodno po naredbi načelnika Generalštaba generala Valerija Žaluznog doveli dodatne jedinice sa fronta u Donbasu i 1. oktobra  potpuno okružile Liman i obesmisile nastavak odbrane. Rusima su ostavili izbor da se bore i čekaju eventualni proboj pojačanja ili da odu iz grada. Izabrali su pristup koji će sačuvati ljude i pod borbom su krenuli u izvlačenje ka istoku.

Ukrajinci slave zauzimanje grada za koji su se prvi put borili proleća 2014.  Ruska vojska je u ofanzivi usmerenoj ka severnim delovima Donjecke bolasti poslednje nedelje maja ove godine ušla u Liman. To mesto bilo je važnu u pripremama za nastavak dejstava sa konačnim ciljem da se zauzme aglomeracija Slavjansk-Kramatorsk i ostvari potpuna kontrola nad Donjeckom oblasti.

U ukrajinskoj ofanzivi u prethodne tri nedelje ruska vojska je izbačena iz Harkovske oblasti  sve do reke Oskol gde se linija  na kraće vreme stabilizovala. Ukrajinske snage nastavile su dalje, dovele su područje Limana u poluokruženje prodorom sa severa i održale su stalni pritisak sa južnih prilaza gradu. U završnici Ukrajinci su angažovali delove dve tenkovske i jedne mehanizovane brigade, i po jedne desantno-jurišne i padobranske brigade. i zauzele su mesto Stavki, devet kilometara severno od Limana, u noći 29/30. septembra.

Rusi su otišli sa položaja na južnoj odbrani  grada i prepustili su šumoviti prostor ukrajinskoj pešadiji. U tom momentu ruska pojačanja su pokušala da nešto učine, i na terenu su se pojavili delovi 19. motostreljačke divizije 58. armije. Važno je o kojoj se jedinici radi jer je ona  dovedena sa južnog fronta, izdaleka, jer bližih rezervi nema.  Ojačana je sa novomobilisanom rezervistima koji nisu imali vremena da prođu obuku i poslani su direktno na front po načelu ratne nužde. Udari avijacije i artiljerije trebalo je da podrže deblokadu Limana, ali tek uz pomoć pešadije.

Očigledno je da se ruske snage na severoistoku nisu konsolidovale posle ukrajinske ofanzive i drže se relativno pasivno istočno od reke Oskol. Deo tih jedinica povukao se preko granice,  u Rusiju i  još uvek nije vraćen na front.

U borbama za Liman angažovani su delovi 20. armije, kozaci i posebne jedinice policije.  Suočili su se sa ukrajinskim brigadama koje su prema ruskim zvaničnim izvorima odavno uništene. Sada ruski neformalni izvori iz vojske priznaju da su Ukrajinci uveli u jedinice istrošeni u borbama mobilisani kadar i da su one na Liman krenule sa čak 80-90% pune formacijske popune.

Ukrajinci sada slave pobedu. Rusi su ostali bez jednog grada (doduše malog, sa samo dvadesetak hiljada stanovnika pre početka borbi) iz DNR koja je sveže anektirana. U propagandi moraće da povedu računa da je to formalno ruski grad.

Pad Limana imaće negativan uticaj na moral ruske vojske i neće pomoći obrazloženja provladinih izvora  da to i nije važno mesto u kontekstu nastavka borbi.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu