Društvo

Foto: Pexel

11. 8. 2022. / 14.46

Naoružanim policajcem na profesorku: Gospođo, hapsimo vas

Pošta Srbije nema dovoljno poštara, pa tako ako ste se, na primer, preselili ne uručuje rešenje o nekoj kazni na novoj adresi, a sud koji vas je kaznio smatra da odbijate da platite i pošalje vam policiju - tek tako, iz vedra neba, pravo u zatvor. Tako je naoružani policajac došao da hapsi profesorku Zorku Milivojević

Ovo je priča koja bi mogla da se desi svakom od nas.

Jutros u osam časova ujutru, na Voždovcu, neko je zazvonio na vrata stana Zorke Milivojević.

Profesorka fakulteta i samohrana majka otvorila je vrata i ugledala policajca u uniformi, naoružanog.

"Dobar dan gospođo, spremite se, imamo nalog da vas vodimo u Centralni zatvor u Požarevac na odsluženje kazne od deset dana“, rekao joj je policajac.

Naravno da nije imala pojma ni o kakvoj svojoj krivici pred zakonom, a u nalogu nije pisalo zbog čega treba da ide u zatvor, a ni policajac nije znao.

"Bio je izuzetno ljubazan i hteo je da mi pomogne“, kaže Milivojević za portal "Vremena“. "Pitao me je da nisam možda pogrešno parkirala, prešla ulicu van pešačkom prelaza, sve sam negirala – ja čak nemam ni vozačku dozvolu i nikad me niko nije zaustavio zbog neroisnog prelaženja ulice.“

U zamenu za odlazak u zatvor u Požarevacu, Zorki Milivojević je ponuđeno da plati 10.000 dinara, zato što, kako joj je rečeno, dan zatvora košta 1000 dinara.

Izabrala je ovu drugu varijantu, odmah u pošti uplatila traženi iznos i uplatnicu predala policajcu.

Zvanično objašnjenje zašto hoće da je hapse, nije saznala. "Jedini prekršaj kojeg sam mogla da se setim je da su me jednom inspektori GSP-a uhvatili bez karte“, kaže.

Bilo je to pre nekoliko godina, napominje, dok je stanovala na drugoj adresi. "Od GSP-a nikad nikakvo obaveštenje o kazni nisam dobila“, kaže.

Iz priče sa policajcem, koji je, nagašava nekoliko puta, bio izuzetno korektan i da mu je bilo neprijatno zato što radi to što radi, saznala je da je, najverovatnije, rešenje o kazni iz GSP- a stizalo na staru adresu.  Prema njegovom saznanju, Pošta Srbije nema dovoljno poštara pa pošiljku koju ne uruče ne mogu da odnesu na novu adresu primaoca. Zato je vrate pošiljaocu, koji nema drugog načina kako da naplati svoja potraživanja, osim uz pomoć policije.

Kopiju naloga za hapšenje Zorka Milivojević nije dobila, zato što je nalog postojao samo u jednom primerku. Od policajca je saznala da nije jedina kojoj se ovo desilo.

Prema njegovim rečima, poslednjih dana policajci zvone gotovo od vrata do vrata sa nalozima za hapšenje ili naplatu. Zanimljivo je u ovom slučaju na kome, kod kakvih prekršaja i na koji način država demonstrira silu.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu