Pregled nedelje

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

1. 12. 2023. / 6.59

Naprednjačka kampanja: Marš kroz blato, sluz i kanalizaciju

Srbija je još uvek parlamentarna država i promene nisu moguće bez opipljivog uspeha demokratske opozicije na izborima. Ukoliko opstane sadašnje stanje, slede apatija, nezapamćena kriza morala čitavog društva i legitimizacija nasilja

Do jučer je predsjednik Srbije bio u svakoj dnevnoj sobi. Odatle, iz televizora, poput pravog patrijhalnog alfa mužijaka kori, hvalisa se, obračunava, zapomaže, svađa, obećava, poklanja … Sada je stigao i u spavaće sobe. Možda je pod krevetom, možda u plakaru. Poslije se sladostrasno i tobož’ moralističi zgražava nad onim što su mu njegove privatne Službe servirale.

Čitalac zna, riječ o slučaju snimke Đorđa Miketića. Osim ove osvetničke pornografije na udabaško/naprednjačko/radikalski način, građane još svašta čeka do 17. decembra.  Cilj im je samo jedan – zadržati većinu u Narodnoj skupštini bar na sadašnjem nivou i spriječiti promjenu vlasti u Beogradu. Ako zbog tog treba zagaziti u blato, sluz i kanalizaciju do grla, ima da se gazi. Kakve će biti posljedice ove političke patologije po društvo,  za režim nije od značaja. 

Otvorena naprednjačka kampanja diskreditacije i kompromitacije usmjerene na demokratsku i proevropsku opozicije, ne tiče se samo nje. Ona, u isti mah, pogađa i impresivni broj potisnika ProGlasa, nevladin sektor, pretekle nezavisne i profesionalne medije, svakog tko razmišlja svojom glavom… 

Zašto? Zato što je Srbija još uvijek parlamentarna država i promjene koje pobrojani traže nisu moguće bez opipljivog uspjeha demokratske opozicije na izborima. Ukoliko  naprednjaci uspiju u svojim namjerama i zadrže sadašnje stanje, započeti proces normalizacije – sa uspjehom iznad svih očekivanja – pretrpiće fatalan udarac. Prosto, ideja svakog aktivizma i ličnog angažmana biće obesmišljena na duže vrijeme. Konkretno: čemu svi ti potpisi, nadanja, tribine, borba protiv nepravde i nepočinstava kada ih nema tko sprovesti. Apatija i dezorijentiranost u tom slučaju, direktno vode u nezapamćenu krizu morala čitavog društva i legitimiziranje nasilja.

Najgore što se ovdje može desiti jeste da pojedinci iz damokratskog spektra uslijed neobazrivosti, brzopletosti ili nehaja pruže povod naprednjačkoj propagandnoj mašineriji za mljevenje živog ljudskog mesa da ih  demonizaciju. Za nju kampanja nikad ne prestaje, nikad nije demokratska, fer i poštena, nikad neće prezati ni od čega; u nju su upregnute sve Službe i sve institucije. Svako onaj tko je u ovdašnjoj politici, ovog mora biti svjestan. Građani to zaslužuju.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu