Mediji

Režim proganja nerežimske medije: Poslanik NS-a Stefan Jovanović

Foto: Aleksandar Barda/FoNet

6. 12. 2022. / 20.39

Narodna stranka: O „medijskom mraku“ pred Savetom Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi političari iz vlasti podstiču kampanje protiv novinara nerežimskih medija, koje označavaju kao ’državne neprijatelje’ i ’izdajnike’, što podstiče mržnju i nove napade, rekao je danas u Parizu na Evropskom komitetu za informisanje poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović

Na današnjoj sednici Komiteta Saveta Evrope za kulturu i medije u Parizu, Stefan Jovanović poslanik Narodne stranke je rekao da su zbog stalnih i ogromnih pritisaka na medije, televizije N1 i Nova S danas prekinule da emituju program i prikazale crni ekran sa porukom "Mrak u Srbiji bez slobodnih medija“.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi političari iz vlasti podstiču kampanje protiv novinara nerežimskih medija, koje označavaju kao ’državne neprijatelje’ i ’izdajnike’, što podstiče mržnju i nove napade“, rekao je Jovanović.

"Međunarodne organizacije redovno u svojim izveštajima navode da su novinari i mediji koji se kritički odnose prema vlasti izloženi fizičkim napadima i pretnjama, ali i uvredama vladajuće elite i prorežimskih medija“ rekao je Jovanović i naveo da je " samo ove godine zabeleženo 110 napada na novinare, prema podacima NUNS“.

On je naveo da mediji pod kontrolom vlasti obmanjuju građane tako što kriminalizuju opoziciju i prikazuju je kao nelegitimnu grupu zaverenika koja je protiv interesa države i građana, i konstatovao da atmosfera u medijima Srbije  liči na onu za vreme vladavine Slobodana Miloševića, kada je sadašnji predsednik Aleksandar Vučić obavljao funkciju ministra informisanja.

Povodom današnjeg zasedanja Komiteta za informisanje Saveta Evrope, naglašavajući da je to "baš u danu kada su u znak protesta emitovanje programa prekinule jedine dve profesionalne televizije koje voljom vlasti može da prati samo deo građana Srbije“, Jelena Milošević poslanica Stranke slobode i pravde, u pisanoj izjavi istakla je "da su članovi Komiteta za informisanje Saveta Evrope detektovali Srbiju kao zemlju u kojoj gotovo da i ne postoji sloboda medija, "i to je slika koju Srbija šalje u svet dok njeni građani žive u medijskom mraku izloženi svakodnevnoj, nezapamćenoj propagandi režimskih glasila".

Reagovanja na zamračene ekrane televizija N1 i NoveS reagovale su mnoge javne ličnosti.

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić ističe da bi medijska scena bez ovih televizija zgledala kao noćas i danas – ozbiljno okrnjena.

"Bez brojnih profesionalaca koji istinu stavljaju iznad dnevne politike, koji imaju ozbiljan kritički odnos prema svim društvenim pojavama i ne plaše se da svoj stav javno iznesu, da ga sučele sa neistomišljenicima i ne prodaju "veru za večeru“. Crni ekrani N1 i Nove S su nam svima ozbiljna opomena koja daleko nadilazi i petu nacionalnu frekvenciju“.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, poručuje: "Da nema TV N1, TV Nove S i nekoliko novina, ne bismo ni imali kakvu-takvu medijsku scenu – imali bismo samo mrak.“

"Istina se u Srbiji godinama ubija, medijske slobode se guše, ponižavaju se protivnici, satiru različitosti, za državnog neprijatelja proglašava se svako ko se ne divi dovoljno Aleksandru Vučiću. Nema slobodnih medija u neslobodnim društvima, nema moderne, snažne i prosperitetne države u kojoj mediji nisu slobodni. Mi, demokrate, solidarišemo se sa svima kojima je lična i profesionalna egzistencija ugrožena mrakom i neistinom. Danas stojimo uz svakog medijskog radnika, uz svakog novinara koji hrabro i objektivno izveštava o situaciji u Srbiji.“

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija napominje da bi bez N1 i Nove S medijska scena izgledala znatno siromašnije, kada je reč o informativnom programu i diskusijama na bitne teme.

"REM nije dao suštinsko obrazloženje zašto su druge stanice dobile prednost pri dodeli frekvencija“, naglašava Nenadić.

Ni posle više od dvadeset sati nakon što su prtestali da emituju program, N1 i NovaS nisu dali nikakvo saopštenje.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu