Izbori 2022.

Nezadovoljstvo radnika bi rešio policijom: Aleksandar Šapić

foto: sava radovanović

23. 6. 2022. / 12.12

Narodna stranka podnosi žalbu: Šapić nije izabran po zakonu

Pozivajući se na član 72, odbornici Narodne stranke tvrde da je za Aleksandra Šapića glasao 47 gradskih osbornika a ne 57, te da on nije zakonito izabran.
Šapić u svojstvu gradonačelnika kaže da bi on poslao policiju na nezadovoljne radnike koji blokiraju autoput

Za izbor Aleksandra Šapića, za gradonačelnika Beograda glasalo je 47 a ne 57 odbornika Skupštine Beograda, tvrdi odbornička grupa Narodne stranke, najavljujući da će zbog toga podneti žalbu Upravnom sudu.

Kako je na konferenciji za novinare rekao šef odborničke grupe te stranke Miloš Pavlović, odluke o potvrđivanju mandata i o izboru gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća donete su povredom odredaba Zakona o lokalnim izborim i bez kvoruma.

"Članom 72. Zakona o lokalnim izborim propisano je da mandat odborniku počinje kad skupština donese odluku o njegovom potvrđivanju, i da odbornik koji stupa na dužnost ne može da učestvuje u glasanju na sednici na kojoj se tek potvrđuje njegov mandat“, rekao je Pavlović.

Odbornici su apelovali na Upravni sud da shvati ozbiljnost situacije i da što pre odluči, jer funkcioneri grada potpisuju važne odluke, a one bi bile bez pravnog dejstva ukoliko je izbor nezakonit.

Jedna od prvih oglašavanja Aleksandra Šapiča od kako je 20. proglašen za gradonačelnika, odnosila se na radnike Fijata koji su juče blokirali autoput i Gazelu.

On je ocenio da zatvaranje puta potencijalno znači da se ulazi u "anarhistično stanje“, kao i da je predsednik Vučić ranije pogrešio dozvolivši građanima nezadovoljnim najavom izgradnje rudnika litijuma da blokiraju auto-put u Beogradu "bez obzira na njihov broj, a nije izašlo 500.000 ili milion ljudi“. Naveo je da bi on zbog toga "poslao policiju.“

S.Ć/ N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu