U novom broju: Istraživanje “Vremena” i BIRN-a

Vlasnik vile u Italiji: Aleksandar Šapić

Foto: Tanjug/Informativna služba SNS/GO Beograd

26. 1. 2023. / 8.07

Naš gradonačelnik u Trstu

Aleksandar Šapić je 2018. godine, dok je bio predsednik opštine Novi Beograd, u luksuznom delu Trsta kupio vilu vrednu 820.000 evra koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije u Srbiji. Kao mesto prebivališta je nadležnim italjanskim institucijama naveo Trst, a ne Beograd u kome radi kao javni funkcioner, da bi u Italiji dobio preske olakšice

Opičina – primorsko seoce na šumovitoj padini udaljeno oko pet kilometara od centra Trsta – važi za luksuzni kraj. Jedna od brojnih kuća izgrađenih na brdu uzdignutom 325 metara iznad mora, postala je u proleće 2018. godine vlasništvo građanina Srbije. Reč je o današnjem gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću – u to vreme predsedniku Opštine Novi Beograd.

Šapićevo vlasništvo nad vilom vidi se u izvodu iz italijanskog katastra do kog su došli BIRN i nedeljnik “Vreme”, ali ne i u registru o imovini i prihodima srpske Agencije za sprečavanje korupcije, kojoj su javni funkcioneri dužni da prijave sve promene imovinskog stanja i kojoj jeste prijavio da poseduje dva stana – od 150 i 98 kvadrata.

U italijanskog katastastru je navedeno da Šapićeva vila ima ukupnu površinu od skoro 400 kvadrata, a iz kupoprodajnog ugovora iz maja 2018. godine da je nekretninu platio 820.000 evra. U ugovoru stoji i da je Šapić u tom trenutku imao prebivalište na jednoj drugoj adresi u Trstu, na osnovu čega je mogao da iskoristi zakonsku mogućnost poreskih beneficija, u Italiji poznatijih kao olakšice “prva kuća”.

Italijanski advokat Livio Neri, član Udruženja za pravne studije o imigraciji, kaže za “Vreme” i BIRN da prebivalište u Italiji može dobiti samo stranac koji živi u mestu gde se prijavilo i koji mora pokazati nameru da tamo ostane trajno. To je, kaže, uslov da bi se koristila poreska olakšica za prvu kuću…

Sve ovo nameće mnoga pitanja…

 

Pročitajte ceo tekst Aleksandra Đorđevića i Jelene Veljković u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (26. januara)

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu