Beograd

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

3. 8. 2023. / 15.57

„Naša mesna zajednica“: Gradski urbanista zloupotrebio funkciju

Kako se navodi u saopštenju, Marko Stojčić je zloupotrebio poziciju javnog funkcionera i na taj način ostvario korist za sebe i povezana lica

Udruženje "Naša mesna zajednica“ podnelo je prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije protiv glavni urbanista Grada Belgrada Marko Stojčić zbog sukoba interesa.

Kako se navodi u saopštenju, Stojčić je zloupotrebio poziciju javnog funkcionera i na taj način ostvario korist za sebe i povezana lica, odnosno preko svojih firmi stekao je šest stanova i ostvario dobit od 79 miliona dinara putem sukoba interesa.

U ovom udruženju navode da je samo mesec dana nakon što je Stojičić postao zamenik predsednika Komisije za planove komisija, ovo telo usvojilo urbanistički projekat za izgradnju četvorospratne zgrade od preko 1.700 metara kvadratnih u Vladetinoj 22 na beogradskoj opštini Palilula.

"Investior je preduzeće Vladetina 22 d.o.o. čiji je vlasnik 50 dosto bio Marko Stojčić preko Instituta za savremenu arhitekturu d.o.o. Drugi vlasnik sa 50 dosto bila je kompanija Jugogradnja, a Stojčić je naknadno postao vlasnik 100 preduzća Vladetina 22 d.o.o. Urbanistički projekat za Vladetinu 22 je izradio Institut za savremenu arhitekturu d.o.o. čiji je vlasnik takođe Marko Stojčić. Projektant urbanističkog projekta je bio Marko Stojčić, a odgovorni urbanista njegov otac Stojan Stojčić", navode u udurženju "Naša mesna zajednica“.

Objašnjavaju da za razliku od urbanističkih planova – planova detaljne regulacije, plana generalne regulacije i generalnog urbanističkog plana koje usvaja Skupština Grada Beograda, o potvrđivanju ili odbacivanju urbanističkih projekata odlučuje Komisija za planove Skupštine grada Beograda. Na osnovu potvrđenog urbanističkog projekta se izdaju lokacijski uslovi, a na osnovu njih građevinska dozvola."

Marko Stojčić je, kako stoji u saoštenju, od februara 2022. godine jedini vlasnik Vladetine 22 d.o.o., a ova firma je od avgusta 2022. godine takođe pripojena Otvorenom ateljeu grada Arhitekton d.o.o.

"Prilikom pripajanja je firma Vladetina 22 d.o.o. prenela celokupnu imovinu na firmu Otvoreni atelje grada Arhitekton d.o.o. uključujući i uknjižena dva stana, poslovni prostor i 8 garaža za koje je procenjena vrednost 79 miliona dinara. U evidenciji katastra se nalaze 3 stana koja se vode na Otvoreni atelje grada Arhitekton od kojih su 2 preknjižena nakon pripajanja Vladetine 22 d.o.o. U katastru se nalaze još 3 stana koja se vode na firmu Vladetina 22 d.o.o., a koji nisu navedeni u ugovoru kao uknjižena imovina koja je bila predmet pripajanja", ističu u Udruženju "Naša mesna zajednica“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu