Društvo

Foto: FoNet

20. 12. 2023. / 19.32

Nasilje, ekonomski tigar i četbot su reči godine u srpskom jeziku

Nasilje je Reč godine kao ono što ju je najviše obeležilo, ekonomski tigar je Lažireč jer govori o zamagljenoj predstavi naše stvarnosti, a Nova reč je četbot

Proglašeni su rezultati Izbora reči godine u srpskom jeziku. Reči su birane u kategorijama Reč godine, Lažireč, i Nova reč.

Nasilje je reč 2023. godine u Srbiji, saopštila je danas Ivana Lazić Кonjik, saradnica Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti  i članica stručnog žirija koji je birao reči godine.

Veliki broj od 30 reči koje su predložene za Reč godine, ima veze sa nasiljem, rekla je Ivana Lazić Konjik i kao primer navela reči dečak ubica, genocid, tragedija, brutalno, Ribnikar, rat, propast, neprebol.

"Brutalnost onoga što se desilo u jednoj vračarskoj školi i u selima Dubona i Malo Orašje samo dan kasnije u tolikoj je meri šokiralo našu javnost da je zasenilo sve ostalo što se ove godine dešavalo“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, tragedija u đačkim klupama nije bila jedina manifestacija nasilja.

"Već drugu godinu nasilje caruje na ukrajinskim poljima, a potkraj ove godine tragedija se spustila i na Gazu. Kad se sve to uzme u obzir nasilje je ono što je najviše obeležilo ovu godinu“, istakla je Lazić Кonjik.

Jovana Jovanović, saradnica Instituta za srpski jezik SANU i članica žirija, rekla je da političari još odavno koriste metaforu Srbije kao ekonomskog tigra, ali je "erupciju nove popularnosti taj spoj dobio ovog leta“.

"Reč ekonomski tigar predložena je u dvema oprečnim kategorijama, i to kao Reč i Lažireč godine. Po mišljenju žirija ova reč svedoči o našem mentalitetu, o uplitanju u zamagljena razmatranja o stvarnosti i otuda je ekonomski tigar izabran za Lažireč 2023“, rekla je Jovanović.

Slobodan Novokmet, saradnik Instituta za srpski jezik SANU i član stručnog žirija, rekao je da je jedan od osnovnih kriterijuma za izbor Nove reči godine bio da su u pitanju reči koje su se već ustalile i koje se upotrebljavaju u jeziku.

On je rekao da reč četbot označava kompjuterski program na Internetu koji može da vodi razgovor sa čovekom.

Novokmet je rekao da se reč četbot naglo proširila u srpskom jeziku tokom 2023. godine, da je ne beleži nijedan rečnik srpskog jezika, pa ni rečnici novih reči ili anglicizama.

Izbor reči godine u srpskom jeziku organizovali su Filološko društvo "Reči“ i časopis društva "Novorečje“.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu