Oragnizovani kriminal

Optužena, tužiteljka i svedok: Dijana Hrkalović

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

5. 9. 2022. / 13.30

Nastavak suđenja Dijani Hrkalović: “Dijana” i “D”, to nisam ja

Dijana Hrkalović je na sudu negirala da se pominjanje “D” i “Dijana” u telefonskoj komunikaciji Belivuka i pripadnika Žandarmerije odnosi na nju, ali je napomenula da se pominje i “ministar” i “Nebojša”

Bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović saslušana je danas u Specijalnom sudu po optužnici za trgovinu uticajem. Ona je negirala da se spominje njenoime u telefonskoj komunikaciji Veljka Belivuka i visoko rangiranog pripadnika Žandarmerije Nenada Vučkovića Vučka. Na insistiranje sudije da se izjasni o pominjaju “D” i “Dijana” odgovorila je da “osporava” da je to ona.

Optužena je napomenula da se u tok komunikaciji pominje i “ministar”, ali i “Nebojša”, aludirajući na tadašnjeg ministra policije Nebojšu Stefanovića. Od kada je njenu odbranu preuzeo advokat i funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović, koga nazivaju i “advokatom za specijalne zadatke, ona je počela da svaljuje krivicu na Stefanovića.

Pošto se na današnjem suđenju vršio uvid i u pisanu dokumentaciju, njen branilac Đukanović se javio za reč i rekao da mu nije jasno zašto se sve ovo pušta, te da bi “valjda tužilac trebalo da dokaže da Dijana nešto nije dostavila”. Kako je dodao, “ovi dokazi su već razmatrani”.

Hrkalović se u ovom slučaju tereti da je 2017. godine naložila bivšem načelniku službe za specijalne istražne metode Dejanu Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i postupajućeg tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka.

U to vreme protiv Belivuka se vodila istraga za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama, u kom je on od prvog osumnjičenog volšebno preinačen u “saradnika”, da bi na kraju bio oslobođen usled nedostatka dokaza.

Hrkalović se tereti i da je zajedno sa bivšim načelnikom novosadske policije Miloradom Šušnjićem nezakonito prisluškivala kriminalca Darka Eleza, koji trenutno čeka prebacivanje iz BiH u Srbiju gde bi trebalo da služi kaznu.

Žandarm Nenad Vučković Vučko nikada nije ispitan, niti se protiv njega vodi neki postupak.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu