KiM

Foto: AP/Mindaugas Kulbis

29. 9. 2023. / 14.26

NATO šalje pojačanje na Kosovo

Iz Alijanse nije saopšteno koliko će novih vojnika biti raspoređeno na KiM, niti iz kojih zemalja

NATO je u petak saopštio da je odlučio da zbog aktuelne krize pošalje pojačanje na KiM, javlja Rojters.

Mi ćemo uvek preduzimati sve neophodne akcije kako bismo održali bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. Mi to činimo nepristrasno i u skladu sa našim UN mandatom", dodaje se u saopštenju.

"Spremni smo da učinimo dodatne izmene u sastavu KFOR-a, u skladu sa potrebama", navodi se u saopštenju i dodaje da KFOR nastavlja koordinaciju u bliskoj saradnji sa svim relevantnim akterima u Beogradu i Prištini, kao i sa misijom EULEKS-a, OEBS-om, UNMIK-om i diplomatskom zajednicom.

"Pozivamo sve strane na hitnu deeskalaciju. Pozivamo Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu kojem posreduje EU, kao jedinom načinu da se reše bitna pitanja i postignu rešenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključ za trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost u regionu", zaključuje se u saopštenju NATO-a.

U maju 2023. je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da će na Kosovu biti raspoređeno dodatnih 700 vojnika.

"Odlučili smo da rasporedimo još 700 vojnika iz Rezervnih operativnih snaga za Zapadni Balkan i da dodatni bataljon rezervnih snaga stavimo u stanje visoke pripravnosti kako bi i on mogao da bude raspoređen po potrebi", rekao je Stoltenberg. Oko 25 vojnika Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR) povređeno je 29. maja 2023. tokom obuzdavanja demonstranata koji su protestovali u opštini Zvečan, na severu Kosova.

Manji odred britanskih trupa i dalje služi na Kosovu sa KFOR-om, koji sada čini oko 3.500 vojnika iz preko 30 zemalja, uključujući i države koje nisu članice NATO-a

Da podsetimo, NATO vodi operaciju mira na Kosovu od juna 1999. godine kao podršku širim međunarodnim naporima za izgradnju mira i stabilnosti u toj oblasti.

M.J./Rojters

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu