Obrazovanje

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

18. 7. 2023. / 21.34

Navala brucoša na kineski jezik, ruski u padu

FON, ETF, Arhitektonski i Fakultet bezbednosti popunili su sva mesta i na budžetu i za samofinansirajuće studente. Na Filološkom već prvog dana popunjena su sva mesta na grupi za kineski jezik

Na fakultetima Beogradskog univerziteta posle prvog upisnog roka ostalo je slobodno 3.737 mesta, od čega je za budžetske studente 1.891 mesto, a za samofinansiranje 1.846 mesta, saopštio je Univerzitet u Beogradu.

FON, ETF, Arhitektonski i Fakultet bezbednosti popunili su sva mesta i na budžetu i za samofinansirajuće studente. Sva mesta na budžetu popunjena su na Pravnom, Ekonomskom, Fakultetu političkih nauka, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Veterinarskom, Medicinskom, Stomatološkom i Farmaceutskom.

Na preostalih 20 fakulteta ostalo je slobodnih budžetskih mesta, ali su na većini popunjena sva budžetska mesta na određenim studijskim programima.

Na Filološkom fakultetu sva mesta su popunjena na grupama za kineski, i to već prvog dana, a popunjene su i grupe za engleski, nemački, francuski, italijanski i španski,  orijentalistika, turski i arapski jezik, kao za holandski jezik.

Mesta ima najviše na smeru za srpski jezik i književnost – još  60, ali i na drugim srbističkim katedrama, kao i na smeru za ruski, za koji je ove godine interesovanje u drastičnom padu, zatim za rumunski, poljski, grčki.. Na katedri za bibliotekarstvo i informatiku ima 23 upražnjena mesta.

Na Poljoprivrednom fakultetu koji upisuje 650 studenata ostalo je više od 100 indeksa. Na Šumarskom je popunjen samo smer pejzažna arhitektura za koji vlada značajno interesovanje, dok je na ostala tri studijska programa ostalo oko 130 praznih mesta. Na Rudarsko-geološkom fakultetu slobodnih indeksa na budžetu je 120.

Građevinski ima mesta za još 34 brucoša, a Učiteljski za 41.

S.Ć./Blic/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu