Beograd

Foto: Tanjug

27. 8. 2023. / 17.28

Ne kupujte nelegalne stanove

Od ukupnog broja kupljenih nekretnina u prvoj počovini ove godine, trećina ih je delimično regulisana. To u praksi znači da je nelegalna. Pri tom, nelegalne nekretnine nisu jeftinije od onih koje su upisane u katastar

Trećina, 34 odsto od ukupne vrednosti prometovanih nekretnina u prvoj polovini godini ostvarena je na delimično regulisanom tržištu, što iznosi 1,1 milijardu evra – saopštio je Republički geodetski zavod.

To su nrepokretnosti kupljene u novoizgrađenim zgradama, onima koje su u izgradnji, i one koje su kupljene direktno od investitora. Za pomenute stanove u izgradnji, zgrade imaju samo građevinsku dozvolu, ali nemaju upotrebnu dozvolu i kod kojih nije sproveden tehnički prijem.

Iz Republičkog geodetskog zavoda upozoravaju da kupovina na delimično regulisanom tržištu nosi brojne rizike s obzirom da te nepokretnosti nisu upisane u katastar nepokretnosti. Kupcima savetuju da insistiraju na upis predbeležbe o kupoprodaji u Katastru nepokretnosti – to će im dodati dodatnu sigurnost i garanciju upisa prava vlasništva u katastar.

U praksi, delimično regulisano tržište ne postoji, nego postoje legalni i nelegalni objekti.

One nekretnine koje su u procesu ozakonjenja nisu legalne, kao i nekretnine sa građevinskom dozvolom gde se čeka dobijanje upotrebne dozvole, odnosno tamo gde je taj proces u toku. Ukratko, sve što nije upisano u katastar je rizik.

Pri tom, nelegalne nekretnine nisu jeftinije od onih koje su upisane u katastar.

Ako neko kupi stan u izgradnji ili stan koji nije upisan u katastar, to znači da taj objekat nije dobio upotrebnu dozvolu. Investitor ne dobija upotrebnu dozvolu ako njegova građevina ne odgovara projektu: ako na primer, ima veću spratnost, ako broj garažnih mesta ne odgovara predviđenom broju i slično.

Očekuje se da su oni koju kupuju nekretninu upoznati sa ovim detaljima.

S.Ć./Euronews

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu