Rat plakatima

Foto: Twitter

16. 3. 2023. / 17.22

Nečastivi na Fakultetu političkih nauka: Targetiranje profesora zbog „izdaje“ Kosova

Ispred FPN-a izlepljeni su plakati sa fotografijama i imenima vanrednog profesora Marka Vekovića, docentkinje Jelene Lončar i docenta Stefana Surlića na kojima masnim, velikim, crvenim slovima piše „izdaja“iznad grba Oslobodilačke vojske Kosova. Navedeni „izdajnici“ trebalo je da u okviru akademske razmene razgovaraju sa albanskim kolegama sa Kosova o različitim problemima. FPN je čitav skup bez obrazloženja otkazao

Fakultet političkih nauka u Beogradu je juče, u sredu, izdao saopštenje da se otkazuje skup profesora FPN-a sa kolegama sa Filozofskog fakulteta u Prištini najavljen za 16. mart 2023. godine. Trebalo je da se razgovara o različitim aspektima srpsko-kosovskih problema, od uloge religije i politike u postkonfliktnom Kosovu, preko poređenja levice na Kosovu i u Srbiji iz feminističke perspektive, do intergracija i uloge srpskog civilnog društva na Kosovu. Prilično akadamske, teme, reklo bi se, u okvirima "akademske razmene“ između Srbije i Kosova (sa zvezdicom) bez naročitog potencijala za sukobljavanje, očigledno brižljivo odabrane da mogu da se svrstaju u "statusno neutralne“.

Nikakvog zvaničnog objašnjenja nije bilo zbog čega je čitava stvar otkazana. Problemi su počeli kada su organizatori zaboravili da uz Kosovo stave obaveznu zvezdicu, pa je morao da interveniše dekan fakulteta Dragan R. Simić. Greška je, kaže se u saopštenju FPN-a, odmah ispravljena, pa to nije, valjda, bio razlog za otkazivanje skupa.

Nezvanično se saznaje da je na odluku da se skup otkaže presudno uticalo negodovanje unutar i izvan FPN-a da je ovaj susret srpskih i albanskih profesora na državnom fakultetu zapravo promovisanje Kosova, sa ili bez zvezdice, kao nezavisnog od Srbije, te, sve dalje po toj logici, neustavan, izdajnički, itd.

Da se zna ko je "izdao“

U tom duhu su danas, u četvrtak, ispred FPN-a izlepljeni plakati sa fotografijama i imeninima vanrednog profesora Marka Vekovića, docentkinje Jelene Lončar i docenta Stefana Surlića, koji su u zvaničnom pozivu bili navedeni kao učesnici u vorkšopovima. Iznad njihovih fotogrfija velikim, masnim, crvenim slovima je pisalo "izdajnik“.

Ovi plakati su, u jednom delu građansko-liberlne javnosti, izazvali daleko burniju rekaciju, od samog otkazivanja skupa.

Protest i podrška
Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) najoštrije je osudila nacionalistički napad na tri profesora FPN-a, čemu su, kažu, prethodili natpisi u žutoj štampi, koja je, po već ustaljenom modelu gađanja i spinovanja, lažno optuživala FPN za priznavanje Kosova.

Glas je odmah podigla i stranka Zajedno i pozvala institucije da reaguju i utvrde ko je pisao, štampao i lepio plakate ispred FPN-a sa fotografijama profesora tog fakulteta, natpisima "izdajnik" i grbom "OVK", koji podsećaju na poternice.

"Svedočimo intenzivnom targetiranju ljudi koji se ne uklapaju u projektovanu politiku naprednjačkog režima. Na banderama i asfaltima pojavljuju se slike i natpisi protiv ekstremnih desničara, ali su na meti i proevropski i demokratski politički akteri i javne ličnosti koje smatraju da se rešenje kosovskog pitanja mora zasnivati na politikama mira i solidarnosti", izjavila je Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno. Jasno je, dodala je Stojković, da Aleksandar Vučić potpiruje obračune sa neistomišljenicima tako što crtače meta na ljudska čela ne sankcioniše, ili ih možda i direktno organizuje.

Politikolog Viktor Stamenković za portal "Vremena“ je rekao da targetiranim profesorima treba pružiti podršku. "Moj lični stav je“, kaže, "da je cela situacija viđena iz pogrešnog ugla, ta tribina je trebalo da predstavlja prosto susret dve naučne zajednice”.

Student Fakulteta političkih nauka Filip Đorđević je rekao da neko ko je iz akademske
zajednice ne sme da bude targetiran na ovakav način i da oni imaju pravo na svoje mišljenje u vezi bilo čega.

Saopštenje za javnost FPN-a

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu najoštrije osuđuje napad na troje svojih nastavnika: doc. dr Jelenu Lončar, doc. dr Stefana Surlića i prof. dr Marka Vekovića. Njihove fotografije su se pojavile na plakatima u blizini našeg Fakulteta ujutro, 16. marta uz uvredljive i teške kvalifikacije.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu je sačinio prijavu o ovom napadu na svoje nastavnike i predao je policiji. Zahtevamo od nadležnih organa da neodložno istraže slučaj i počinioce ovog grubog ataka na njihov ljudski i profesionalni integritet kazne.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu kao istinska škola demokratije uvek je štitio profesionalni i lični integritet svojih studenata, saradnika i nastavnika i tako će biti i ovog puta. Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu pruža i pružiće svu neophodnu podršku svojim nastavnicima.

Fakultet političkih nauka nije dao objašnjenje zašto su preko noći otkazani vorkšopovi profesora tog  fakulteta sa kolegama sa Filozofskog fakulteta u Prištini, na kojima je trebalo je da se razgovara o različitim aspektima srpsko-kosovskih problema, od uloge religije i politike u postkonfliktnom Kosovu, preko poređenja levice na Kosovu i u Srbiji iz feminističke perspektive, do intergracija i uloge srpskog civilnog društva na Kosovu.

M.S./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu