Kultura

Iz predstave "(Ne)prilagođen"

Foto: Aleksandar Ramadanović

3. 9. 2023. / 18.07

Nedelja ponosa: Predstave iz Pule, Prištine i Beograda

Najavljen je raznovrstan umetnički, debatni i zabavni program, u kome se izdvaja pozorišni sa relevantnim i uzbudljivim predstavama o različitosti, predrasudama i društvenim vrednostima

Sutra u Beogradu počinje Nedelja ponosa. Najavljen je raznovrstan umetnički, debatni i zabavni program koji promišljaju teme identiteta, (ne)jednakosti i potrebe za transformacijom.

Pažnju najviše privlači pozorišni program zbog, kažu u Hartefaktu koji ga tradicionalno organizuje, relevantnih i uzbudljivih predstava.

Nedelju ponosa će otvoriti monodrama "(Ne) prilagođen“ autorsko delo glumca i reditelja Luke Mihovilovića u saradnji s glumicom i rediteljkom Geom Gojak, u produkciji Istarskog Narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula, istražuje životni put junaka i kroz njega dotiče teme različitosti, predrasuda i društvenih vrednosti.

Do kraja Nedelje ponosa, do 10. septembra, vredno je izdvojiti predstavu "Virdžina“ iz Prištine, po tekstu Jetona Neziraja, o ženama koje se predstavljaju da su muškarci kako bi ostvarile privilegije koje su u tim regijama rezervisane samo za muškarce. Reditelj je Erson Zimberi.

U produkciji Hartefakta biće izvedene dve predstave: "Pre nego što počnemo“ Tijane Grumić i Juga Đorđevića, postavlja pitanje prava i odgovornosti umetnika u osvetljavanju društvenih nejednakosti,  i "Naš sin“ autorski projekat reditelja Patrika Lazića – intimistička priča koja govori o preispitivanju granica prihvatanja i odbijanja i granicama roditeljske ljubavi nakon što im se sin autuje.

Kraj programa obeležiće veliko iznenađenje, dan pred Prajd marš koji u subotu, 09. septembra.

Direktor Beograd Prajda Goran Miletić ističe da će Beograd Prajd 2023 biti apsolutno bezbedan i da za sada nema nikakvog nagoveštaja da će se organizovati neki kontraskupovi.

"Što se tiče bezbednosti, mi imamo sve garancije. Moram i da kažem da je broj pripadnika privatnog obezbeđenja koje smo mi angažovali drastično veći nego ranijih godina, to pre svega ima veze i sa onim što smo imali u maju“.

Prošle godine je zabeleženo 94 incidenta od čega je 29 fizičko nasilje, a 16 se desilo na dan Prajda,

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu