Bosna i Hercegovina

Predsedništvo BiH: Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić

Foto: Predsjedništvo BiH

30. 5. 2022. / 8.08

Nema para za izbore: Blokade bez konca i kraja

Veće ministara BiH zbog blokade HDZ-a nije obezbedilo neophodna sredstva za finansiranje izbora zakazanih za 2. oktobar. Međunarodna zajednica oštro je osudila HDZ i poručila da se izbori moraju održati. Kako sada stvari stoje, Centralna izborna komisija (CIK) će morati da odloži zakazane izbore jer para za njihovo održavanje nema

S.P
Hrvatska demokratska zajednica u Bosni (HDZ) blokirala je na nivou vlade (Veća ministara) usvajanje odluke kojom bi se finansirali predstojeći opšti izbori u BiH zakazani za 2. oktobar.

Sredinom prošle nedelje Veće ministara usvojilo je dokument o Okvirnom buždetu za naredne dve godine, ali je HDZ odbio da na dnevni red stavi pitanje usvajanja posebne Odluke kojom bi se opredelila neophodna sredstva Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da sprovede već zakazane izbore.

Predstavnici srpskih i bošnjačkih partija glasali su za, dok je za HDZ i ministra finansija iz njihovih redova Vjekoslava Bevandu usvajanje takve odluke nezakonito. Iako je i sam Bevanda pozvao CIK da zatraži novac za izbore u skladu sa Zakonom o finansiranju insitutcija BiH, onda kada su to učinili on je rekao da su ga "pogrešno razumeli".

HDZ instira da se pre Odluke o finansiranju izbora usvoji budžet za 2022. godinu čija izrada još uvek nije ni počela. Predstavnici međunarodne zajednice oštro su osudili novi pokušaj blokade izbora. EU i SAD kao i Visoki predstavnik ostaju pri stavu da se izbori moraju održati.

"HDZ BiH blokiranjem finansiranja izbora zanemaruje demokratiju i njene principe", saopštila je Delegacija EU u Bosni. Za ambasadu SAD "razočaravajuće je što je HDZ ponovo odlučio da blokira CIK" i tako ponovo napao "demokratska prava građana".

Bez obzira na kritike da upravo on blokira održavanje izbora, lider bosanskog ogranka HDZ-a Dragan Čović rekao je da "nema razloga da izbora ne bude". "Naš stav je dosledno poštovati zakon. Svi oni koji traže popreke odluke o finansiranju izbora – jednako su to mogli raditi u poslednjim mesecima i da dobijemo buždet".

Bošnjačka SDA smatra da HDZ ponovo "produbljuje krizu i destabilizuje situaciju". Poručili su da međunarodna zajednica je ne sme da dopusti ovoj stranci da ponovo blokira izbore kao što je 2018. godine blokirala implementaciju izbornih rezultata.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik, koji posle dužeg vremena nije u fokusu kao glavni krivac zastoja političkih procesa u BiH, poziva na "srpsko jedinstvo" i predlaže da Skupština Republike Srpske bez obzira na blokade HDZ-a opredeli svoj deo sredstava i dostavi ga CIK-u.

Kako sada stvari stoje, sve su prilike da će CIK ipak morati da odloži izbore, jer je rok za dostavljanje sredstava prošao još 19. maja. Tada je na račun CIK-a iz Veća ministara trebalo da bude uplaćeno 12,5 miliona konvertibilnih maraka, ali iz ove institucije kažu da nisu mogli ni da pretpostave da država neće želeti da obezbedi sredstva "kako bi građanima omogućila Ustavom zagarantovana prava".

Na opštim izborima raspisanim za 2. oktobra građani BiH biraju članove Predsedništva i poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i poslanike u entitetima.

S.P./Istraga.ba/DW/N1

 

Čitajte dnevne veesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu