Kultura

Kako je stigao do Italije: Revers Nemanjinog pečata

Foto: Artemide Aste

30. 4. 2023. / 18.53

Nemanjin pečat: Šest puta skuplji nego početkom aprila

Početna aukcijska cena pečata velikog župana Stefana Nemanje je za manje od mesec dana dostigla 6000 evra. Ne zna se kako i kada je ova kulturno-istorijska dragocenost stigla do Italije

Prema sajtu aukcijske kuće "Artemide Aste“ u San Marinu, početna cena pečata velikog župana Stefana Nemanje iz 12 veka dostigla je 6000 evra. Aukcija je zakazana 6. i 7. maja, a prodaja Nemanjinog pečata je planirana za drugi dan.

Početkom aprila, kad je portal "Srpska srednjovekovna istorija“ objavio vest o aukciji, početna cena je bila 1000 evra.

Uz informaciju da će Istorijski muzej Srbije učestvovati na aukciji kako bi se Nemanjin pečat vratio u Srbiju, prosleđena je molba Ministarstva kulture Srbije eventualnim kolekcionarima da ne licitiraju, kako ne bi dizali početnu cenu. Međutim, kao što je rečeno, trenutna cena je šest puta viša.

Kako je i kada Nemanjin pečat izašao iz zemlje, ne zna se.

Pečat Stefana Nemanje napravljen je od olova, težak skoro 21 gram, prečnik mu je 35 milimetara. Na aversu je prvomučenik Sveti Stefan zaštitnik dinastije Nemanjić. Obučen je u odelo đakona, stoji, a u rukama drži darohranilac i kandilo. Na reversu je natpis na grčkom jeziku "Pečat Stefana velikog župana Nemanje“.

Iskovan je najranije 1166. godine kada je Nemanja postao veliki župan.

Pečati srpskih srednjovekovnih vladara su veoma retki i predstavljaju kulturno-istorijsko bogatstvo. Narodni muzej Srbije čuva dva Nemanjina pečata, a jedan je u muzeju Ermitaž u Sankt Peterburgu u Rusiji.

U decembru prošle godine, na aukciji Leu Numismatik u Švajcarskoj, Srbija nije otkupila pečat Petra, upravitelja i arhonta Srbije iz 11. veka, iako je trenutno jedini i najraniji materijalni dokaz, izuzev pisanih izvora, na kome je ispisano ime Srbija.

S.Ć./Srpska srednjovekovna istorija

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu