Svet

Jedan od najvećih baletskih igrača na svetu: Rudolf Nurejev

Foto: Fondacija Rudolf Nurejev

23. 4. 2023. / 21.47

Nepodobni „Nurejev“: Balet širi LGBT propagandu

U Moskvi je skinut sa repertoara balet o životu velikog svetskog igrača po zakonu o zabrani promocije netradicionalnih vrednosti, koji je Vladimir Putin potpisao decembra 2022. Reditelj Serebrenjikov kaže da je zakon donet upravo zbog „Nurejeva“

Moskovski Boljšoj teatar skinuo je sa repertoara balet "Nurejev“, o Rudolfu Nurejevu, jednom od najvećih ruskih i svetskih igrača.

Ova odluka pozorišta koincidirala je sa dopunom Zakona o zabrani širenja LGBT propagande u Rusiji, a generalni direktor pozorišta, Vladimir Urin je to i potvrdio.

"Ovaj balet podleže novom zakonu o zabrani promocije netradicionalnih vrednosti i zbog toga je uprava pozorišta odlučila da ga skine sa svog repertoara, kazao je Urin.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 5. decembra prošle godine zakon o zabrani promovisanja netradicionalnih seksualnih odnosa, promene pola i pedofilije.

Prema odredbama zakona, ta propaganda je zabranjena na društvenim mrežama, u medijima, bioskopima, pozorištima, kao i u oglašavanju.

Izmene i dopune tog zakona predviđaju i zabranu bilo kakve demonstracije LGBT ponašanja. To znači da je prikaz Nurejevljevog odnosa sa muškarcima, kojeg se balet dotiče, gotovo nemoguć, navodi Rojters.

Baletska predstava je prvi put prikazana u decembru 2017. godine, nakon što ju je tadašnji ministar kulture nazvao "gej propagandom". Predstave zakazane za 2022. godinu iznenada su otkazane nakon što je reditelj predstave Kiril Serebrenjikov javno okrivio Rusiju za rat u Ukrajini, piše Rojters.

On se, povodom otkazivanja predstava, oglasio na Telegramu, napisavši da je pomenuti zakon donet upravo zbog te baletske predstave i nekoliko knjiga.

Premijera "Nurejeva“ trebalo je da bude prikazana u julu 2017. godine,  ali je otkazana u poslednjem trenutku, što je podstaklo zabrinutost da je balet koji otvoreno prikazuje homoseksualne odnose Nurejeva zasmetao ruskim vlastima, navodi Asošiejted pres.

Reditelj Serebrenjikov je uhapšen u avgustu i stavljen u kućni pritvor do januara, što je podstaklo strah od vraćanja cenzure nalik onoj iz sovjetske ere.

Serebrenjikov je optužen za proneveru oko 1,1 milion dolara državnog novca datog za predstavu i projekte na kojima je radio od 2011. do 2014. godine. On je optužbe odbacio kao apsurdne.

Predstave Serebrenjikova su bile na meti konzervativnih krugova u Rusiji koji su njegov rad smatrali dekadentnim i nepatriotskim.

Direktor Boljšoj teatra Vladimir Urin je otkazivanje premijere objasnio da baletski igrači "nisu bili spremni“.

Karte za premijeru puštene su u prodaju mesec dana ranije, i rasprodate su za nekoliko sati.

Glavni i odgovorni urednik Karnegi portala u Rusiji Aleksander Baunov , napisao je tada za Forin polisi da se baletska predstava o životu Nurejeva, biseksualca koji je prebegao na Zapad 1961. godine, bavi provokativnim homoseksualnim i rodnim temama na otvoren način, a da se na procurelim snimcima sa proba vide muškarci u visokim potpeticama.

S.Ć./N1/Novosti dana

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu