Srbija

Foto: Bojan Stekić

26. 10. 2023. / 14.30

Nepoverenje u izborni proces: OEBS šalje misiju u punom kapacitetu

Misija za posmatranje zbora (EOM) je najviši i najintenzivniji nivo posmatranja izbora i on je preporučen u slučaju Srbije,“ objašnjava za portal „Vremena“ Aleksandar Ivković, istraživač Centra savremene politike

Kancelarija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) poručila je da je za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, planirane za 17. decembar, potrebna misija u punom kapacitetu, odnosno tim od 30 dugoročnih posmatrača i 250 na dan izbora, navodi se u izveštaju posle posete Beogradu.

"OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) ima nekoliko formata u kojem posmatra izbore: tim stručnjaka, misiju za ocenu izbora (EAM), ograničenu misiju za posmatranje izbora (LEOM) i misiju za posmatranje izbora (EOM). Ova poslednja, EOM, je najviši i najintenzivniji nivo posmatranja izbora, u punom kapacitetu, i on je preporučen u slučaju Srbije,“ objašnjava za portal "Vremena“ Aleksandar Ivković, istraživač Centra savremene politike.

Kako kaže, prema priručniku za posmatranje izbora misija za posmatranje izbora (EOM) se šalje kada se proceni da postoji ograničeno poverenje u izbornu administraciju i sam izborni dan.

 

Pročitajte još: Vladimir Obradović kandidat za gradonačelnika Beograda liste Srbija protiv nasilja

 

“OEBS je, nakon pripremne posete Srbiji, preporučio da se ova misija pošalje za izbore u decembru, što je samo po sebi jasna poruka – veći broj učesnika nema poverenje u izborni proces. Na primer, LEOM – ograničena misija – šalje se kada postoje problemi tokom kampanje, ali ne i veliko nepoverenje u sam izborni dan i brojanje glasova. To u Srbiji sada više nije slučaj,“ naglašava Ivković.

On takođe podseća i da je slanje misije najvišeg nivoa (EOM-a) utvrđeno za izbore 2020. i 2022. godine.

“Pre toga, godinama je slata ograničena posmatračka misija LEOM. To pokazuje da se poverenje u izborni proces, iako nikada potpuno, postepeno urušavalo tokom godina, zaključuje Ivković.

Pročitajte još Dogovor je postignut: Jedna građanska kolona izvlači više ljudi na izbore

U očekivanju zvaničnog poziva vlasti Srbije za posmatračku misiju, ODIHR je objavio izveštaj u kojem se navodi da je nepristrasna procena od ogromne važnosti imajući u vidu visoku političku i društenu polarizaciju, kako bi se ojačalo poverenje javnosti u izborni proces i potencijalno otklonile loše prakse na sam dan izbora.

Misija ODIHR koja je boravila u Beogradu, u periodu od 16. do 20, oktobra, saopštila je da su sagovornici ukazivali da bi posmatračka misija trebalo da prati kampanju, medijsko izveštavanje, finansiranje kampanje, procedure na dan izbora i rešavanje nesporazuma, kao i navode o zastrašivanju birača i zloupotrebu državnih resursa. Na osnovu nalaza ovog izveštaja, Misija ODIHR preporučila je raspoređivanje izborne posmatračke misije (EOM) za posmatranje predstojećih vanrednih parlamentarnim izborima, u zavisnosti od raspoloživosti resursa.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu