Svet

Velika zvezda Afrike na skiptru: Spremno za krunisanje

Foto: AP

4. 5. 2023. / 17.57

Neprijatnost pred krunisanje Čarlsa Trećeg: Vratite dijamant Južnoj Africi

U Johanesburgu je pokrenuta peticija kako bi se dijamant „Velika zvezda Afrike“ koji krasi britanski kraljevski skiptar vratio u svoju postojbinu. Jedan od organizatora peticije je rekao da afrički narod počinje da shvata da dekolonizacija ne znači samo davanje ljudima određenih sloboda, već i vraćanje onoga što nam je oduzeto

U subotu na ceremoniji krunisanja u Londonu kralj Čarls Treći držaće skiptar, na kome je dijamant "Velika zvezda Afrike“.

Dijamant ima 530 karata, a otkriven je u Južnoj Africi 1905. godine, kao manji deo dijamanta Kulinan od 3106 karata koji je iskopan u blizini Pretorije. Nedavno, u Južnoj Africi je pokrenuta onlajn peticija kojom se od Velike britanije zahteva da toj zemlji vrati "Veliku zvezdu Afrike“. Peticiju je do sada potpisalo 8000 ljudi.

"Dijamant mora da bude vraćen u Južnu Afriku. Mora da bude znak našeg ponosa, nasleđa i kulture“, rekao je advokat i aktivista iz Johanesburga Mothusi Kamanga, preneo je Rojters.

"Mislim da, generalno, afrički narod počinje da shvata da dekolonizacija ne znači samo davanje ljudima određenih sloboda, već i vraćanje onoga što nam je oduzeto“,  naveo je Kamanga.

Kulinan je najveći sirovi dijamant draguljarskog kvaliteta na svetu. Pronašao ga je Frederik Vels, menadžer površinskog kopa Premier Diamond Mining Company.

Vlada kolonije Transval, na čijoj je teritoriji pronađen jedinstveni dragulj, darovala ga je 1907. godine tadašnjem britanskom kralju Edvardu VII za njegov 66. rođendan.

Da bi se zavarali tragovi i sprečila krađa, kopija Kulinana je poslata brodom, a originalni dragulj je do Engleske stigao običnom poštom.

Kalinan je iz Engleske poslat u Amsterdam, u radionicu Jozefa Ašera, koji je šest meseci proučavao unutrašnju strukturu kristala i smišljao kako da ga podeli i obradi. Na kraju je odlučio da od "Zvezde Afrike“ napravi devet velikih i 96 manjih dijamanata. Brušenje je započeto 3. marta 1908. godine i trajalo je osam meseci.

Najveći dijamant, težak 530.20 karata, oblika suze brušene u 74 fasete, ugrađen je u britanski kraljevski skiptar koji je izložen u londonskom Tower-u, u posebnoj zbirci krunskih dragulja. Drugi najveći komad dobijen iz velikog dijamanta nazvan je Kalinan II i ugrađen je u britansku krunu.

Delovi Kulinan isečeni za krunske dragulje, prodati su na aukciji 2019.godine.

Mediji su peticiju koja je pokrenuta kako bi se "Zvezda Afrike“ vratila u Južnu Afriku, okarakterisali kao neprijatnost pred krunisanje Čarlsa Trećeg.

S.Ć./Politika/Maestro Jewelers

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu