Vesti

Ovo može da se desi i u Beogradu: Prevrnuta cisterna kod sela Jasenovik

Foto: Tanjug

27. 12. 2022. / 17.04

Nesreća kod Pirota: Šesta za četiri godine

Nabrajamo unazad: Jasenovik, pa opet Jasenovik, zatim između Knjaževca i Podvisa, pa između Zaječara i Prahova, događale su se nesreće tokom poslednje četiri godine, poput najnovije kod Pirota, koje su mogle da izazovu ekološku katastrofu

Sredinom januara 2019. godine desilo se ovo isto što se desilo u nedelju: iscureo je amonijak iz dve od 14 cisterni iz vozne kompozicije koje su prevrnule nadomak sela Jasenovik na pruzi Niš- Zaječar. Selo je moralo da bude evakuisano.

Par nedelja kasnije, na istom mestu, iskliznulo je pet vagona cisterni sa fosfornom kiselinom. Direktor sektora za saobraćajne poslove u Infrastrukturi železnice Srbije (IŽS) Dejan Đorđević tada je izjavio da je "merenjem geometrije koloseka na licu mestu utvrđeno da uzrok vanrednog događaja nije stanje železničke infrastrukture, posebno što je upravo ta deonica sanirana 2018. godine".

A potom je 14. februara pet cisterni sa amonijakom iskliznulo između železničkih stanica Knjaževac i Podvis, opet na pruzi Niš–Zaječar. Ministarstvo saobraćaja donelo je odluku da se obustavi železnički saobraćaj na toj pruzi dok rekonstrukcija ne bude u potpunosti završena.

Nakon ovog, trećeg po redu udesa, predstavnici IŽS rekli su da se "utvrđuju uzroci iskliznuća vagona u poslednja dva slučaja", a da je do prvog incidenta "došlo zbog oštećenja vagona privatnog operatera koji je prevozio opasne materije".

Pre toga, kako je pisao Glas Zaječara, 2018. godine dogodila se nezgoda na železničkoj pruzi Zaječar – Prahovo, kada je cisterna teretne kompozicije "52-700“ prevoznika "Srbija Kargo“ izletela je iz šina usled čega je došlo do presecanja većeg broja železničkih pragova.

Kompozicija je tada, kao i u najnovijoj nesreći kod Pirota, u momentu nezgode prevozila amonijak, ali srećom niko od zaposlenih nije povređen, niti je došlo do izlivanja iz cisterni.

Iste te 2018. godine, na pruzi Niš – Zaječar – Prahovo   došlo do ispadanja nekoliko vagona cisterni koje su prevozile po zdravlje veoma opasne i toksične materije. Vagoni su tada izleteli iz šina kod mesta Podvis u blizini Knjaževca. Ekološka katastrofa je tada izbegnuta pukom srećom.

Šesta nesreća je ova najnovije, kod Pirota.

Šta da se sve ovo događalo u tunelu Vračar kojim svake noći, ispod centra Beograda, vozovi prevoze amonijak, naftne derivate i ostale opasne materije?

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu