Vesti

Bezbednost u rudniku nije bila na zavidnom nivou: kolege poginulih rudara

Foto: Tanjug/MRE

1. 4. 2022. / 21.05

Nesreća u rudniku „Soko“: Rudari su bili svesni opasnosti

Jutros se u rudniku Soko ugušilo osam rudara. Njihove kolege kažu da su uslovi rada bili katastrofalni. Pre ove, u rudniku Soko bilo je još tri velike tragedije

"Velika je tuga, poginulo je osam rudara rudnika Soko, jutros u 4.10 su se ugušili. Nije bilo eksplozije, porast metana je bio uzrok, rudari su se ugušili“, rekla je vidno potresena  ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ispred rudnika kod Aleksinca u kome se dogodila tragedija.

Mihajlović je istakla da je rudnik Soko opskrbljen svom potrebnom opremom za monitoring pa "imamo sve što se dešavalo. Svaki sekund u rudniku je snimljen“. Rekla je i da "istražni organi rade svoj posao. To znači i policija i inspekcija." Rekla je i da veruje "da ćemo uskoro imati napismeno uzroke ove nesreće“ i da je "iza osam rudara ostalo je dvanaestoro dece, a jedna beba se rodila početkom godine" i da je "naša obaveza da učinimo sve za porodice ovih ljudi“.

U vreme nesreće u jami koje se dogodil u petak je bilo 60 rudara. Najmlađi među poginulima je ’91. godište, a najstariji ’63.  Povređen je 21 rudar, svi su u stabilnom zdravstvenom stanju.

Rudnik Soko ima metanski režim rada sa posebnim rizikom od eksplozije. Eksploataciono polje zahvata atare sela Čitluk, Vrelo i okolnih sela i naselja istočno, severoistočno i zapadno od sela Čitluk.

Meštani Aleksinca i zaposleni u rudniku "Soko“ smatraju da uslovi u jami nisu bili bezbedni.

Nadzornik na spoljnom Zoran Nikolić rekao je novinarima da je reč o jami sa visokim rizikom rada i ocenio da su unutra uslovi "katastrofalni, znači nula, nula, nula“.

I drugi rudari su ocenili da bezbednost na radu nije na zavidnom nivou iako predstavnici vlasti tvrde drugačije. Istakli su da im nedostaje HTZ oprema i da ih je direktor obavestio da nailaze na područje koje je rizično, zbog peska koji se pojavio u vazduhu prilikom manje detonacije, ali da niko od njih nije očekivao da će doći do eksplozije ovih razmera.

"Savesno su išli 10 dana u rudnik, znali su da su u opasnosti“ rekao je NovojS zet rudara Branka Čokorila. "Bunili su se da ne rade, da ne idu, da se to zaustavi. Na kraju se obistinilo. Već danima rade na tom mestu, bili su svesni da su u opasnosti jer su kopali ispod jezera.“

Među zvaničnicima koji su porodicama poginulih rudara uputili telegrame saučešća, bio je i novoimenovani američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

U nesreći koja se u ovom rudniku dogodila 1974. godine stradalo je 15 rudara, naredne godine 5, a 1998. godine živote je izgubilo 29 rudara.

S.Ć./Beta/FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu