Rat u Izraelu

Foto: AP

11. 10. 2023. / 17.47

Netanjahu i opozicioni lider Ganc formirali Ratni kabinet

Premijer Izraela i lider opozicione partije Nacionalno jedinstvo formirali su Vladu nacionalnog jedinstva i Ratni kabinet

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i lider opozicione partije Nacionalno jedinstvo Beni Ganc,  formirali su vladu nacionalnog jedinstva. Ganc je  bivši ministar odbrane i načelnik generalštaba izraelske vojske.

Netanjahu i Ganc su takođe oformili i Ratni kabinet.

Dogovoreno je i da izraelski parlament Kneset za vreme ratnog stanja ne donosi nikakve zakone osim onih koji se tiču upravljanju ratom.

Ratni kabinet će činiti Netanjahu, Ganc i ministar odbrane Joav Galant, navedeno je u saopćenju Nacionalnog jedinstva.

Nije poznato šta će biti s Netanjahuovim postojećim partnerima u vladi, skupom krajnje desnih i ultraortodoksnih stranaka.

Mesto u ratnom kabinetu ostavljeno je i za bivšeg premijera i lidera opozicije Jaira Lapida, koji je odbio da uđe u vladu jedinstva pošto su u njoj prisutne stranke ekstremne desnice.

Mediji su već odmah po izbijanju rata, u subotu, preneli da je llider izraelske opozicije Jair Lapid pozvao da se obrazuje "vanredna vlada“ kako bi se bavila "teškom i kompleksnom operacijom“. Lapid je tada rekao i da se sastao sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i rekao mu da je u ovoj vanrednoj situaciji voljan da ostavi po strani razlike, zato što je napadnuta država.

Danas u sredu oko 17h po našem vremenu agencije su prenele da su Tel Aviv i okolna mesta, gradovi u centralnom i južnom delu Izraela, po podne bili pod raketnim napadima palestinske militantne grupe Hamas.

Izraelske bezbednosne snage i teroristi razmenili su jaku vatru u blizini pograničnog grada Zikim, pri čemu je ubijeno nekoliko pripadnika Hamasa.

Izraelski "Yinet“ prenosi da su se sirene čule na aerodromu Ben Gurion, ali nema izveštaja o prekidu vazdušnog saobraćaja. Teroristička grupa Hezbolah, koju podržava Iran, ispalila je danas minobacačke granate na Izrael. Izraelske odbrambene snage (IDF) napale su danas južni Liban u znak odmazde.

S.Ć./Haaretz/Euronews

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu