Vesti

Zaustavljanje opadanja broja pretplatnika: Hit serija "Stranger Things"

Foto: A.I.

20. 7. 2022. / 20.05

Netflix: Milion pretplatnika manje

Od aprila do jula ove godine Netlix je izgubio skoro milion pretplatnika. Veruje se da su stalna poskupljenja mesečne pretplate, ali i rast konkurencije uzeli danak. Još veći poslovni gubitak sprečila je hit serija "Strager Things" 

S.P
Mnogi su sa neizvesnošću čekali preliminarne rezultate poslovanja kompanije Netflix koja je u prvom kvartalu ove godine prikazala značajne gubitke. Takav trend se nastavio i u drugom tomesečju 2022. godine. Samo za ova tri meseca skoro milion ljudi otkazalo je svoje pretplate na popularnoj "striming" platformi. Najviše njih dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a odmah iza su i korisnici iz Evrope.

Ipak, čini se da je Netlix prošao bolje nego što se očekivalo, jer su ranije procene bile da će u drugom kvartalu izgubiti i do 2 miliona pretplatnika. Lošu sliku poslovanja ove platforme spasila je nova sezona hit serije Stranger Things.

Da je upravo ova serija usporila "egzodus" korisnika na druge platforme potvrdio je i izvršni direktor ove kompanije Rid Hejstings. On je rekao da uz jaku konkurenciju "kada ste lideri postoji samo jedan pravac", pa se dešava ono što se Netflixu dešava poslednjih nekoliko godina – gubici.

Poskupljenje usluga u SAD, Velikoj Britaniji i drugim zemljama uticalo je na pad broja pretplatnika. Kompanija trenutno pokušava da uvede jeftinije oblike pretplate, koji bi, međutim, uključivali reklame. Kako su najavili, sa takvom opcijom trebalo bi da se krene od 2023. godine na celom svetu, a zasada je tako nešto moguće samo u određenom broju zemalja.

Za nove korisnike Netflix će se boriti i sa novim sadržajima. Kako je saopšteno kompanija je kupila studio za animaciju Animal Logic, poznatiji pod imenom The Lego Movie, koji proizvodi popularne crtane filmove. Tako će animirani sadržaji sa HBO Max platforme postati ekskluziva samo za pretplatnike Netlixa. Osim toga, ova kompanija najavila je i rijaliti program uživo sa motivima popularne južnokorejske serije Squid Game.

Netlix ima oko 220 miliona pretplatnika širom sveta i bez obzira na sve poteškoće u poslovanju lider je striming servisa. Ipak, konkurencija na ovom polju je žestoka, pa se za mesto "kralja striminga" bore se i Disney Plus i Amazon Prime Video. U Srbiji je pored Netflix-a popularna i HBO platforma.

S.P./BBC/Sky news/N1 

 

Čitajte dnevne vesi, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu