Vojska Srbije

Vojska Srbije: Oklopno-izviđački bataljon iz Niša

Foto: Tanjug

17. 8. 2023. / 12.36

Nezapamćen pad morala među vojnicima

"Niko ne spori da kolege u specijalnim jedinicama treba da imaju veće plate i da se novcem stimulišu mladi, ali će se na ovako bezobziran i nepravedan način napraviti razdor među profesionalnim pripadnicima", navodi Vojni sindikat Srbije

Vojni sindikat Srbije saopštio je da su nezakonite izmene i dopune Pravilnika o platama profesionalnih pripadnika Vojske Srbije (VS) kojima se povlašćuje deo pripadnika VS, dok se ostali diskriminišu, izazvale nezapamćen pad morala među 90 odsto profesionalnih pripadnika VS svih činova i kategorija.

"Niko od profesionalnih pripadnika VS ne spori da kolege u specijalnim jedinicama treba kroz razne dodatke da imaju veće plate i da se novcem stimulišu mladi, ali da će se na ovako bezobziran i nepravedan način napraviti razdor među profesionalnim pripadnicima niko nije sanjao ni u najgorim noćnim morama", naveo je sindikat.

Pročitajte još Kamufliranje stvarnog brojnog stanja

 

Kao primer navedeno je da će komandant brigade Kopnene vojske, koji je po formaciji brigadni general, imati istu platu kao vojnik desetar u specijalnoj jedinici, dok će oficir u komandi specijalne brigade imati skoro tri puta veću platu za isti posao u odnosu na svog kolegu u nekoj drugoj jedinici VS.

Potporučnik koji je tek počeo da radi u vojsci, u specijalnim jedinicama imaće platu veću od 240.000 dinara, dok će potporučnik u ostalim jedinicama vojske za gotovo isti posao primati platu na granici prosečne zarade.

Ministarstvo odbrane nedavno je objavilo konkurs za prijem iz civilstva kandidata za pripadnike "Kobri", "radi popune upražnjenih formacijskih mesta", gde je sada poseban uslov srednjoškolsko obrazovanje. Prethodno je uslov bio osnovna škola.

Kako je "Vreme" pisalo u tekstu "Pooštren uslov za prijem u “Kobre”: Zašto je propao konkurs za specijalne jedinice?", u Ministarstvu odbrane usledilo je svojevrsno otrežnjenje da u savremenom tehnološkom dobu neko ko nije mogao da dogura dalje od završene osnovne škole ne može da bude specijalac.

Pročitajte još Vojnički šamar Vučiću

 

Kad propaganda ustukne pred činjenicama – onda je to loše za njene tvorce, ovog puta oličene u predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru odbrane Milošu Vučeviću. Nakon što im je propala "gromopucateljna najava" da će do kraja godine Vojska imati 5000 specijalaca, sa početnom platom od 2000 evra, taj mehur od sapunice je počeo da se raspada "na sobnoj temperaturi".

Nedavno su članovi Vojnog sindikata Srbije i profesionalni vojnici uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, povodom njegovog obraćanja.

Predsednik Srbije prethodno je održao bukvicu profesionalnim srpskim vojnicima da treba da uzmu metle u ruke i čiste kasarne i isprozivao o istom trošku brigadnog generala Miroslava Talijana, na način na koji se inače iživljava na ministru Momiroviću ili direktoru "Puteva Srbije“ Drobnjaku ne bi li istakao svoju dominaciju.

Pročitajte još Smena na čelu "Kobri“: Da li Vučić pravi svoju Pretorijansku gardu?

 

U pismu je naglašeno da predsednik Srbije ima pogrešnu percepciju vojske i da su nestručnost, neznanje, bahatost i bezobrazluk pretpostavljenih koji su ogrezli u kriminal i zloupotrebe isključivo zarad ličnih interesa u potpunosti obesmislili i razorili vojsku u celini.

B.G./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu