Fest

Lice sa poternice: Nikita Mihalkov

Foto: Tanjug

6. 3. 2022. / 19.06

Nikita Mihalkov: Na međunarodnoj poternici

Ukrajinsko tužilaštvo osudilo je ruskog reditelja Nikitu Mihalkova zato što ugrožava suverenitet te države. Mihalkov je iznenađen, i neće doći na Fest

Pedeseti Fest večeras neće zatvoriti veliki ruski i svetski reditelj Nikita Mihalkov kako je najavljivano, zato što ga je državno tužilaštvo Ukrajine optužilo u odsustvu zbog sumnje da ugrožava suverenitet te zemlje.

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor i selektor Festa za "Vreme“ kaže da je "čim je počeo rat bilo jasno da Mihalkov neće moći da doputuje, kao što nisu mogli ni drugi gosti“ i navodi da se na primer, reditelj Aleksej German junior, uključio putem linka na pres konferenciju održanu povodom njegovog filma Kućni pritvor. Detalje povodom informacije o tužbi protiv Mihalkova – ne zna.

Ni Ivan Karl gradski sekretar za kulturu, koji je posredovao u planiranom dolasku Mihalkova na Fest, nije upoznat sa ovom novom informacijom vezanom za velikog reditelja i kaže da Mihalkov neće zatvoriti ovogodišnji festival "zbog razloga koji su izvan njegove moći“.

I Karl i Pantelić ne žele da komentarišu pomenutu odluku suda, smatrajući je delom aktuelne atmosfere proganjanja svih koji se ne slažu sa zvaničnom ruskom odnosno ukrajinskom politikom, a koja vlada u obe zaraćene zemlje.

Vest o optužbi Mihalkova u odsustvu objavili su zapadni mediji, većinom specijalizovani za film, na osnovu informacije sa FB naloga generalne tužiteljke Ukrajine Irine Venediktove.

Ona je u petak objavila post kojim se obraća Mihalkovu i obaveštava ga "da je tužilaštvo započelo proceduru kako bi te stavilo na međunarodnu poternicu“, što može da se sprovede "prilikom svakog prelaska granice skoro svake države“.  Sve to, dokazala je fotografijom sudske odluke.

Mihalkov se tereti po članu 110 Krivičnog zakona o ugrožavanju teritorijalnog integriteta i nepovredivosti Ukrajine, zato što je rekao da je nezavisnost Donjecka i Luganska jedini pravi put, kao i da su Ukrajina i Belorusija "idealni delovi Rusije."

"Zbog ovog ili onog razloga, prestao si da glumiš i počeo si da snimaš dokumentarne filmove o ratu“ poručila mu je Venediktova. "Svesni smo tvog položaja u hijerarhiji Ruske Federacije. Verujem da imaš bliske veze sa vođama Ruske Federacije, što je ujedno i razlog zašto tako revnosno podržavaš ovaj rat“.

Naime, pre nekoliko dana, Nikita Mihalkov je u svom televizijskom programu "Besonog“ objavio rat zvezdama tamošnjeg šou biznisa i kulture koji su se izjasnili protiv ruske agresije na Ukrajinu.

"Iznenađen sam što ukrajinski tužioci misle da jedan ruski filmski reditelj može da utiče na teritorijalni integritet čitave zemlje“  prokomentarisao je Mihalkov a navodi agencija Tass, i tu odluku uporedio je sa onim što je 1939. godine radio nacistički sudija Ernst Lauc.

Irina Venediktova je, takođe na FB, slično upozorenje uputila i pevaču i kompozitoru Olegu Gazmanovu.

Prema ranijem programu boravka Nikite Mihalkova u Beogradu, on je trebalo sutra da održi svečanu pristupnu besedu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, kao novoizabrani član ove institucije.

S.Ć.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu