Postizborni protesti

Nikola Ristić na studentskom protestu

Foto: Vreme

27. 12. 2023. / 18.31

Nikola Ristić: Ministarstvo ne treba da odgovara na naše zahteve, treba da ih ispuni

Na tri zahteva s pitanjem „kada ćete otvoriti biračke spiskove“ Ministarstvo državne uprave je odgovorilo da je – odavno otvoren

"Nemam komentar. Neću da ulazim u njihovu igru i bavim se time šta je odgovorilo Ministarstvo državne uprave. Umesto da odgovore na naš zahtev, da otvore biračke spiskove i dostave ih na uvid pravom timu, oni pišu nekakve odgovore“, rekao je za "Vreme“ Nikola Ristić omladinski aktivista.

Ranije danas, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je saopštilo da je birački spisak uveliko otvoren, javan i dostupan.

Ministarstvo je navelo da je danas u 11 časova primilo zahteve Nikole Ristića, "Savesnih građana" i Ivana Bjelića sa identičnim pitanjem – Kada ćete otvoriti biračke spiskove?.

"Tim povodom, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave po ko zna koji put ističe da je Jedinstveni birački spisak javna evidencija dostupna svim građanima Republike Srbije na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva", dodaje se u saopštenju.

Preciziraju da na stranici https://upit.birackispisak.gov.rs/ svaki građanin može da proveri da li je upisan u Jedinstveni birački spisak i na kom biračku mestu glasa, navelo je Ministarstvo.

Ukazuje se da na zvaničnoj internet prezentaciji mogu proveriti i za sve druge građane gde glasaju, odnosno za svako biračko mesto imena i prezimena svih birača.

Ministarstvo je istaklo da na svaka tri meseca objavljuje podatke o broju birača po opštinama, odnosno gradovima, pa je odgovor na pitanje: "Kada ćete otvoriti biračke spiskove?" jasan i nedvosmislen – birački spisak je uveliko otvoren, javan i dostupan i obezbeđena je maksimalna transparentnost biračkog spiska. "Ovo još jedan pokušaj Dragana Đilasa i njegovih sledbenika da kod građana stvore zabunu i pometnju u vezi sa Jedinstvenim biračkim spiskom i da Jedinstveni birački spisak predstave građanima kao nekakav ‘tajni dokument’, apsolutno nedostupan bilo kome, sem predstavnicima vlasti", dodaje se u saopštenju.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu